Grenlands jazzelite satser med muskler

Artikkelen er over 12 år gammel

Grenland har fostret et stort antall kjente jazzmusikere. 24 av dem møtes til to dagers nyskapende dyst på Kafé K i romjula, når Grenland Jazzforums nye storsatsing SMOG ser dagens lys.

DEL

Grenland Jazzforum inviterer til en musikalsk opplevelse som markerer startskuddet på jazzklubbens hittil største satsing. Bak navnet SMOG - Prosjektscene Grenland ligger ideen om å samle musikere med røtter i distriktet og som har markert seg i musikklivet, nasjonalt eller internasjonalt. Datoene som bør krysses av er 26. og 27. desember.

- Dette har vi pratet om i 10-12 år, sier leder Elle Flogstad i jazzforumet.

Nå blir planene satt ut i livet, anført av prosjektansvarlig Per Haraldsen. Musikerne Bugge Wesseltoft og Audun Kleive er med på laget, for SMOG er først og fremst tenkt som et prosjekt formet av musikerne selv. Kulturbyrået Kunstgjødsel har tatt hånd om finansiering og andre formelle oppgaver.

Non stop musikk i to dager og spenstige musikermøter på tvers av generasjoner er noe av det publikum kan se fram til.

BESTLLINGSVERK

Jazzfolket jobber nå med å få til en løsning med to scener på Kafé K: den vanlige innescenen, samt utescenen i bakgården. Midt på vinteren. Ifølge Per Haraldsen finnes det muligheter for å få til en ordning med utescene som kan fungere i kuldegrader også, men foreløpig er dette på planleggingsstadiet.

Audun Kleive liker tanken på en scene som visuelt skiller seg fra det publikum er vant til, særlig hvis dette skal bli en årlig happening. Det som er sikkert er at SMOG er ønsket som et arrangement som skal gjentas årlig, og Porsgrunn kommune har allerede signalisert at de ønsker seg et opplegg neste år i anledning byjubileet. En mulighet kan være å engasjere musikere fra distriktet til å lage bestillingsverk, melder Haraldsen.

TENKER FREMOVER

I år er det naturlig med en viss nostalgifaktor over programmet, med både yngre og mer voksne størrelser som møtes i ulike konstellasjoner. Grenland har vært arnested for mange musikere i årenes løp, og mimrefaktoren kan fort bli høy. Men det er en stund siden Bugge Wesseltoft brukte skolemusikkens tuba som sklibrett ned Lundedalen, og tenåringen Audun Kleive spilte congas med Guttorm Guttormsen & co. på gamle La Boheme. Kleive understreker at mange musikere har en viss aversjon mot nostalgi.

- Da blir man fort 40 år eldre over en kaffekopp. Man vil jo fremover med musikken, sier han.

MANGE MULIGHETER

Kleive ser derimot mange muligheter for å skape noe spesielt ut av SMOG-prosjektet. Selv skal han opptre i trioformat med Bugge Wesseltoft og Bjørn Kjellermyr. Det har de aldri prøvd ut før, og samtidsmusikk står på timeplanen. Kleive blir også å høre i et band sammen med en tidligere elev, Gard Nilsen, pluss Bugge Wesseltoft og Vidar Busk, samt musikkhøgskolestudenten Even Hermansen fra Skien, som Kleive karakteriserer som en av landets dyktigste gitarister i dag. Her kan mye spennende oppstå.

- Vi forventer fullt hus, fastslår Per Haraldsen.

SMOG, som er oppkalt etter smog-rock, et gammelt begrep i Grenland, er støttet av Norsk kulturråd, Vekst i Grenland, Fond for utøvende kunstnere, fylkeskommunen og kommunen, samt byjubileet.

SMOG

DELTAKERE: Musikere som deltar under SMOG - Prosjektscene Grenland 26. -27. desember:

Bjørn Kjellemyr, Audun Kleive, Bugge Wesseltoft, Torun Eriksen, Vidar Busk, Rune Klakegg, Frøydis Grorud, Bjørn Klakegg, Marianne Halmrast, Guttorm Guttormsen, Even Hermansen, Gard Nilssen, Bjørn Vidar Solli, Kalle Bratsberg, Ove Iberg, Tore Wildhauer, Paal Flaata, Geir Fragell, Jan Erik Ulvestad, Ronny Sveen, Leif Winther, Andre Roligheten, Stig Sjøstrøm og Espen Gundersen.

Artikkeltags