Mens den første utgaven av festivalen bød på fire artister på én dag, kommer det rundt 40 artister til årets utgave. Om lag 30.000 (!) mennesker kommer til å få med seg konsertene, som er fordelt på tre dager. Og bak festivaleventyret i nabobyen står sandefjordingen Roger Albin (46).

– Jeg er fascinert av hvor stort dette har blitt. Det merker jeg spesielt når jeg ser på årets artistliste, med blant andre Elton John, Pharrell Williams og Big Sean. Alle de store kommer. Det er fantastisk moro, forteller festivalsjefen.

– Og i fjor hadde vi Bob Dylan på besøk. Det var stort at en slik legende kom til lille Stavern, sier han videre.

46-åringen fikser på brillene og setter seg godt til rette på stolen. Det durer på bordet, og mobilen hans blinker.

– Jeg må bare ta denne, beklager.

Han svarer på telefonsamtalen, og får gitt noen viktige beskjeder videre.

Det er travelt å være øverste sjefshode for én av Norges største musikkfestivaler. Det tikker stadig inn nye e-poster på PC-en, og mobilen hans ringer og plinger i ett sett. Det er mye som skal på plass før årets festival starter 2. juli. Å være festivalsjef er ingen «8-16-jobb».

– Det går i ett. Det er veldig hektisk nå. Men også veldig gøy, smiler Albin.

I løpet av en vanlig arbeidsdag får han 400–500 mailer og flere titalls oppringninger og SMSer på mobiltelefonen.

– Jeg snakker i telefonen i fire timer hver dag. Det er mye som må ordnes og koordineres, sier Albin, som prøver å svare på alle henvendelsene han får.

Ny arena

Vi befinner oss på et kontor i et gult, eldre hus, som ligger på Larvik Golf Arena. Valget av intervjusted er ikke tilfeldig. Det er nemlig på denne arenaen Stavernfestivalen skal arrangeres i år. Etter 14 år i Skråvika fant Albin ut at det var på tide å flytte på seg. Festivalen trengte mer plass, og valget av ny arena falt til slutt på golfbanen som ligger mellom Larvik og Stavern.

– Festivalen har økt i omfang de siste årene, og kravene fra artister og publikum blir stadig større. For å sikre festivalens framtid, var vi nødt til å flytte den fra Skråvika. Alt utvikler seg hele tiden, og jeg kan ikke stå stille bare fordi det er så fint der, sier han, og tilføyer:

– Nå har vi et festivalområde på 48.000 kvadratmeter. I Skråvika hadde vi 18.000. Nå har vi mange muligheter, og i år blir det for eksempel tre scener. Og publikum får god plass.

Mange har reagert på flyttingen av festivalen, og det er ikke få klager Albin har fått det siste halvåret.

– Jeg har fått en del kjeft. Mange tar det veldig personlig. Folk er ikke klar over hvor krevende det er å arrangere en slik festival. Jeg kan snakke om hvilke utfordringer vi har i flere timer.

Albin vet godt hva han snakker om. Og for å få kabalen til å gå opp er han avhengig av god hjelp fra andre.

– Vi er en stab på åtte som jobber med Stavernfestivalen hele året. Og i ukene før festivalen starter skal 1.500 personer i sving for å få arenaen klar. Så vi er mange som holder på med dette.

Parallelt med festivalen arrangerer Albin og staben også andre konserter. Blant annet står de bak konserten som Sting skal ha i Kristiansand 28. juni.

Sin egen sjef hele livet

Selv om det er krevende å være festivalsjef, klager ikke Albin. For han jobber tross alt med det han elsker. Nemlig musikk. Og det har han alltid gjort.

– Det er ingenting i musikkbransjen jeg ikke har gjort, sier Albin, som blant annet har jobbet som bookingansvarlig, keyboardist, scenearbeider og manager.

– Og jeg har faktisk aldri vært ansatt noe sted. Jeg har alltid drevet for meg selv. Jeg er veldig klar på hva jeg vil, og kan ikke bli fortalt av andre hva jeg må gjøre. Det passer rett og slett ikke for meg. Det høres kanskje litt sært ut, men det er sånn det er, fortsetter han.

46-åringen røper imidlertid at han har vært på ett jobbintervju i løpet av livet.

– Jeg var på intervju til en jobb som markedsansvarlig i et plateselskap. Etter intervjuet fikk jeg tilbud om jobben. Men jeg takket nei.

Fire år med Baderock

Heldigvis, vil nok noen si. For uten Sandefjord-mannen hadde ikke Stavernfestivalen sett dagens lys.

– Jeg var i Skråvika i Stavern i 1994 eller 1995. Da slo det meg at det hadde vært moro å arrangere noe der. Jeg begynte å booke litt band, men av ulike grunner ble det ikke noe av. Så jeg flyttet til Oslo, og ble der i noen år, sier han.

– Så kom jeg tilbake til Stavern i 2000. I påsken året etter arrangerte jeg to konserter med Briskeby i Larvik. Da fikk jeg blod på tann, og begynte å planlegge en festival i Skråvika, sier han videre.

13. juli 2001 gikk den første utgaven av Stavernfestivalen av stabelen i Skråvika, med blant andre larviksbandet Corbin på scenen. Kun 172 publikummere fant veien til festivalen, og Albin tapte mye penger. Men han lot seg ikke stoppe av det. Snarere tvert imot. Han arrangerte festivalen på nytt året etter, og siden har det gått slag i slag. Nå kan han se tilbake på 14 år med Stavernfestivalen, med både opp- og nedturer. Albin prøvde seg også med festivalen Baderock i Sandefjord, men underskuddet på 2,5 millioner i 2007 gjorde at han måtte gi seg.

– Festivalen gikk fint i tre år. Men så booket vi Katie Melua i 2007, og da ble det bråstopp. Vi solgte ikke billetter, og jeg tapte ekstremt mye penger. Til slutt måtte jeg meldte oppbud. Det var selvfølgelig veldig kjipt, men i ettertid kan jeg si at det var en nyttig erfaring. For jeg lærte jo noe av dette, sier Albin, som for øvrig synes det er moro at Fjordfesten har blitt en suksess i Sandefjord.

Trening og reising

Selv om Albin er svært opptatt av musikk, er han imidlertid aldri å finne på andre musikkfestivaler.

– Nei, det orker jeg ikke. Det er så midt oppi det jeg driver med til daglig, så jeg tenker bare jobb. Jeg klarer ikke å kose meg, og blir bare sliten, forklarer han.

– Når Stavernfestivalen pågår, pleier jeg å låse meg inn på kontoret. Det er ekstremt mye jobb under festivalen, så det er sjeldent jeg får med meg konsertene. Men det hender jeg sniker meg ut på slutten, når det er mørkt. Da føler jeg ofte enorm glede. Men også frykt. For det er jo jeg som er den ansvarlige. Festivalen er hele meg, sier han videre.

For å få overskudd til å holde festivaljobbingen gående, trener han mye.

– Jeg setter trening på planen uansett hvor hektisk det er. Det gjør at jeg får koblet litt av, sier Albin, som blant annet driver med løping og styrketrening.

Reising er noe han også er glad i, og New York er favorittreisemålet.

– New York er mitt andre hjem. I fjor ble det 10 turer dit, smiler Albin, som har planer om å kjøpe seg leilighet der etter hvert.

Nå er det imidlertid Stavernfestivalen som gjelder, og 46-åringen kan glede seg over at årets billettsalg går så det suser. Og om 14 dager er det over for i år.

– Om 15 dager sitter jeg nok som «slakt» på kontoret, humrer han.

Men mye hviletid blir det ikke. Planleggingen av neste års festival er allerede godt i gang.

– Dette er en helårsjobb, konstaterer Roger Albin.