Energibomben Katzenjammer

Artikkelen er over 12 år gammel

Det lyser energi og spilleglede lang vei når Katzenjammer drar i gang konserten, og publikum er med fra første stund. Suksessen er nok en gang sikret for det ferske bandet.

DEL

Fredag kveld spilte det ukjente, men dyktige bandet Katzenjammer på den lille bryggepuben Ferjekroa. To dager før hadde de spilt på Skåtøy kafè, og tirsdag 11. juli blir det konsert med dem på Taket i Kragerø sentrum.

TA fikk en prat med bandet før fredagens konsert, og vi kom ikke utenom hvordan onsdagens konsert på Skåtøy hadde vært. – Kjempebra! – Masse folk! - Uvant å spille ute. – Over dobbelt så mange som forventa! – Nydelig sted og nydelige mennesker. Det er så vidt pennen holder følge med de ivrige bandmedlemmene. De er tydelig fornøyde, og det var også de mange som hadde møtt opp på ferjeleiet på Stabbestad for å høre bandet i går.

RUFSETE SÆRPREG

Katzenjammer har et helt spesielt, noe rufsete særpreg, for å bruke et adjektiv de selv anvender. De fleste låtene deres er skrevet av Mats Rybø, men alt av arrangementer står de selv for. I tillegg skriver de flere og flere av låtene selv. Det er bandet som lager soundet.

Stilen deres er nærmest umulig å beskrive. Musikken er en god blanding av rock, pop, folkemusikk, bluegrass og country, eller som Solveig Anne Marit Bergheim sa: - Skranglevisepoprock. Etterfulgt av Solveig Heilos kommentar: - Og stadig mer country. Turid Jørgensen mener musikken deres bærer preg av at alle liker veldig mye forskjellig musikk, og at de dermed blir et litt schizofrent band.

Bergheim forteller at mange sier de er et såkalt flinkis-band, siden alle bandmedlemmene spiller på alle instrumentene. – Vi er ikke flinkis, fastslår Heilo. – Vi har det gøy! Jørgensen forteller at utgangspunktet for bandet er at alle skal spille instrumenter de ikke har spilt før. At de synger bra og firstemt i tillegg, unngår de å komme inn på.

Stemninger er de imidlertid opptatt av. Jentene forteller at det er stemningen de ser i låta som bestemmer hvordan den blir. – Denne er litt country, mens denne er skummel, det er sånn vi sitter når vi får låtene fra Mats, forteller Heilo. – Det at vi har mange forskjellige stemninger på låtene gir oss mer energi, forteller Marianne Sveen. Anne Marit Bergheim forteller at mange i publikum sier at «en konsert med Katzenjammer er en ferd gjennom følelsesregisteret».

MUSIKKUTDANNET

Katzenjammer har eksistert i ett og et halvt år. Den gang studerte tre av de fire bandmedlemmene musikk på Norsk institutt for scene og studio (NISS). Katzenjammer består av Turid Jørgensen fra Kragerø, Anne Marit Bergheim fra Valdres, samt Marianne Sveen og Solveig Heilo fra Bærum.

Livet handler mest om musikk for de fire, og for å kunne spille oftere med bandet flytter Turid Jørgensen som det siste året har vært i Rauland og gått folkemusikklinja på høgskolen, til Oslo. Der bor nemlig resten. Anne Marit Bergheim studerer musikkvitenskap på universitetet, Solveig Heilo er vokallærer på AKKS, bandinstruktør på Kjelsås kulturhus og innimellom barnehageassistent, mens Marianne Sveen er nyutdannet sykepleier.

– Det går fra den ene virkeligheten til den andre, konstaterer Sveen og ler. Hun spiller i ett band til utenom Katzenjammer. – Sammen med Solveig, sier hun. Bergheim spiller i bandet The Fabulous Lightbulb Society ved siden av.

LØNNSOMME LIVEJOBBER

Siden Katzenjammer ble en kvartett har de hatt seks spillejobber, hvorav to av dem har vært i Oslo og fire i Kragerø. Flere spillejobber står for tur, blant annet på Mira i Oslo 9. august, i forbindelse med Øya-festivalen. Bandet forteller at for hver konsert de holder får de tilbud om to til.

Akkurat det passer bandet bra, for de elsker å spille live for folk. - Det er jo det som er moro med musikk, å spille for mennesker, konstaterer Heilo. – Vi har det fryktelig moro når vi spiller for folk, forteller Bergheim. Det merkes.

LIVE FØR ALBUM

De er overbeviste om at det beste et band kan gjøre er å skaffe seg mye live-erfaring, før man gir ut et album. – Vi skal spille inn plate, sier Jørgensen. – Men vi lever forskjellige liv, fortsetter Sveen. – Det skorter litt på penger, så vi venter på å bli rike, ler Heilo. Planen er nemlig å spille den inn selv, uten noen platekontrakt, og til det trengs det kroner.

– Vi har ikke prøvd å kontakte noe plateselskap ennå, sier Sveen. Uansett hva som skjer er de i første rekke interessert i kontrakt med et lite plateselskap som er interessert i å la dem beholde den rufsete stilen. Den vil de ikke endre. Katzenjammer blir det mer av.

Artikkeltags