Ikke alle er klar over hvor stort spenn det er i "Gullstrupen fra Vinje", men Ingebjørg Bratland kan mer enn å trollbinde Chat Noirs publikum med sang. At hun har en av landets vakreste stemmer er en kjent sak, men at hun i tillegg er dronninga av selvironi kommer som julekvelden på kjerringa for mange.

Hun serverer en variert og særs underholdende kveld hvor hun veksler mellom kjente viser og folketoner og historier med selvironisk humor. Hun forteller om en tradisjonsbunden oppvekst med landskappleik og kveding hvor hun vant alt fra rosemalte ølboller til saueskinn og inngangsbilletter til Bø Sommarland. Og det toppet seg da hun ble Nordisk mester i utøvende kveding og vant en rød Dalahest skåret ut i tre.

Mens vennene hjemme i Vinje likte Spice Girls, var Ingebjørg mer opptatt av Something Odd. Hun skrev personlig brev til frontfigur Odd Nordstoga og fortalte hun hadde vært på den lokale platesjappa - Esso - og skulle kjøpe plata hans, men at det var tomt i håp om å få et signert eksemplar i retur.

På scenen har hun med seg fullt band bestående av Øyvind Blomstrøm (gitar), Syver Storskogen (tangenter), Erlend Viken (feler) og Fredrik Karlsen (bass) mens Arvid Ones og Hilde Sol Erdal har regien på et show som er blitt lekent, uhøytidelig og varmt.

Mange har et litt feil bilde av Ingebjørg mener Ingebjørg selv.

"Hva spiser egentlig dere der oppe i Vinje på fredagskveldene da?" spør folk, som ikke i sin villeste fantasi kunne seg for seg at de spiste taco, men heller så for seg rømmegraut og sveler. Hun hater at folk messer om at de så gjerne skulle hatt et småbruk på landet og hvor lite hun lar seg sjarmere av sjekkereplikker fra bygda.

Hun forteller om forkjærligheten til eldre mennesker og heller bodde på Cathinka Guldberg eldresenter enn på studenthybel og at hun lærte å drikke portvin av Nora Brockstedt, om den gangen hun fikk Kong Harald til å gråte og den gang hun var på turné med et russisk balalaikaorkester - alt med et skrått blikk og en god dose selvironi.

Forestillingen «Ei ganske sann historie» med undertittelen «Ingebjørg syng ut» var en opplevelse av de sjeldne. Ikke regn med at du får med deg alt hun sier når hun drar fram fraser på reinspikka vinjemål, og gjerne skulle sett at forestillingen var tekstet, men heng på. I løpet av 75 minutter byr hun på seg selv og serverer en heilaften med musikalsk perfeksjon, selvironisk humor og gir publikum en kveld med latter, gode historier og musikalske øyeblikk som varmer.