Gå til sidens hovedinnhold

Museumsåret: Noe gikk bra, noe gikk dårlig

Artikkelen er over 2 år gammel

TELEMARK: Noe gikk bra, og noe gikk dårlig, men totalt sett greide de tre regionsmuseene som er med i en fersk statistikk å oppnå en liten økning i antall besøkende i 2018. Landsgjennomsnittet viser en nedgang fra året før.

Norsk museumsforbunds statistikk for fjoråret er klar, og tall fra 106 av medlemsmuseene viser at det var 10 578 200 museumsbesøk i 2018, en nedgang på - 2,30% fra 2017. Tallene er ment å gi en første indikasjon på det totale besøket i museumsåret som er tilbakelagt.

Mange museer opplevde nedgang i tallene på grunn av gode besøkstall og besøksrekorder året før. Tre regionsmuseer i Telemark er med på oversikten, og de kan alle vise til en liten økning i besøket, tross en uvanlig varm og solrik sommer.

– Spesiell sommer

Norsk industriarbeidermuseum (NIA) er desidert størst når tallene summeres. I fjor, da museet feiret 30-årsjubileum, kunne ledelsen notere 93 532 besøkende, en økning på 146 (0,2 prosent) sammenlignet med 2017.

Vest-Telemark museum (VTM) er det minste av de tre medlemsmuseene på statistikken, med et besøkstall som endte på 33 087 i 2018, mot 32 262 året før. De hadde derimot den største økningen; 825 flere besøkende (2,6 prosent). Telemark museum endte med et samlet besøk på 48 335 i fjor, 332 (0,7 prosent) flere enn i 2017.

– Vi hadde en veldig spesiell sesong i fjor. Museene har i all hovedsak det største besøket i sommermånedene, og i fjor sommer var det veldig varmt. Vi opplevde en betydelig nedgang i juli, men vi fikk ellers gode resultater. Mai, juni og august var veldig bra måneder, sier direktør for Vest-Telemark museum, Dag Rorgemoen.

VTM har en ganske aktiv utstillingsproduksjon og mange arrangementer som er godt besøkte. Høy aktivitet på formidlingssida er viktig, ifølge direktøren. Det kommer en del tyskere, dansker og nederlendere til regionen, men også lokalbefolkningen stiller opp, samt hytte- og hotellgjester fra blant annet Vrådal.

Dag Rorgemoen skulle imidlertid sett at det kom flere turister med buss og via turgrupper.

– Vi ser en tendens til at flere og flere reiser individuelt, sier han.

Escape room-suksess

Jorunn Sem Fure er direktør for Telemark museum. 2018 ble «et ganske gjennomsnittlig bra år», oppsummerer hun. Flere av museets store arrangementer er til dels væravhengige, som 17. mai-feiringen, Halloween-satsingen Skrekkeparken og det årlige julemarkedet. På grunn av dårlig vær ble sistnevnte arrangement ingen stor suksess i året som gikk.

En nyhet som derimot har fått god respons er Escape room-tilbudet på Søndre Brekke gård i Skien. Jorunn Sem Fure kan melde om fullbookede helger og kvelder på Telemark Escape, og hittil har satsingen vært vellykka.

Drop in-besøket gikk noe ned midt i sommervarmen, men på plussida kan museumsdirektøren fortelle om en gledelig økning ved Porselensmuseet i Porsgrunn.

Voldsom utvikling

NIA har vært mye i medias søkelys, med blant annet verdensarvsatsing og arbeidet med å avdekke tungtvannskjelleren på Vemork. Direktør Runar Lia var ikke tilgjengelig for kommentar mandag, men i et leserinnlegg nylig gjorde han og kollegene rede for veksten og de mange nye oppgavene regionsmuseet i Øst-Telemark har påtatt seg siden stiftelsesåret.

Målet for 2019 er, for første gang, å oppnå 100 000 besøkende.

Til sammenligning så hadde NIA i 2009 en omsetning på under 10 millioner kroner. I 2018 vil omsetningen nærme seg 70 millioner. I 2009 var den historiske bygningsmassen begrenset til 35 antikvariske objekter og fotosamlingene inneholdt 60 000 fotografier. I 2018 viser tallene 110 antikvariske bygg og nærmere 600 000 bevarte fotografier, heter det i leserbrevet, der museumslederne i NIA hevder at de ikke vil være tjent med en felles museumsorganisasjon i Vestfold og Telemark, som blir ledet fra Grenland eller Sandefjord.