Det sier leder Bjørn Rudborg for bygningsvern i Telemark museum. Hovedgaarden eies av stiftelsen Statsraad Niels Aalls Minde og driftes av Telemark museum etter en konsolideringsavtale.

Millionsluk

Men det har sin pris å holde det ærverdige og staselige bygget i god stand.

– Vi bruker mange millioner på det, fastslår Rudborg.

– Bare i år bruker vi fire millioner på et prosjekt som snart er ferdig, forklarer han.

For to år siden rant det ut fire-fem millioner kroner.

– Det var bare til fasaden. Vi har kalk, slaggstein som er et mareritt, vi har problemer med vannsprengning og dreneringer. Men vi har kompetansen til å løse det og klare det, forklarer han.

Vrir bevilgningene

De har også kompetansen til å få støtte. Rudborg anslår at han så langt har fylt ut 40 søknader. Det har gitt kjærkomne midler, blant annet en million kroner fra Sparebankstiftelsen Telemark – Holla og Lunde i desember i fjor. Med gaveforsterkningen til museumsbygg fra regjeringen utløste det totalt 1 250 000 kroner.

Så langt har de klart seg uten å mase på Stortinget, som han kaller det.

Men det blir langt verre uten støtte fra riksantikvaren.

– Vi har fått signaler på at riksantikvaren vrir bevilgningene enda mer mot private eiere. Enda vi er private som stiftelse, er vi ikke private nok og ikke søknadsberettiget. Det er en uheldig utvikling.

Det vil i så fall bety slutten på mange år med nært samarbeid.

– Det er skummelt og bekymringsfullt.

– Fortjener mer oppmerksomhet

Dette var et flere temaer som ble berørt da Senterpartiet var på besøk med stortingskandidat Åslaug Sem-Jacobsen, valgkampleder Torunn Brukåsa Kleiva, varaordfører Anders Hjelseth og lokalpolitikerne John Harald Rønningen og Liv Marit Sannerholt. Fra Telemark museum stilte foruten Rudborg Morten Andersen fra bygningsvernet og administrativ leder Siv Dyrkolbotn.

Stortingspolitikeren her klar på at hun vil bidra til hjelpe dersom partiet kommer i posisjon.

– Jeg er helt enig. Dette er den type bygg som fortjener mer oppmerksomhet og støtte. Staten må ta på seg det ansvaret, sier Sem-Jacobsen.

Med dagens regjering går over 50 prosent av satsingen til museumsbygg i Oslo, ved blant annet å ta fra potten med spillemidler.

– Vi vil bruke en prosent over statsbudsjettet på kultur. Vi går til valg på et lokalt kulturløft. Det var det vi var i gang med sist gang vi var i regjering. Det som manglet var et løft for det lokale og det regionale, og det er vi beredt på nå, forklarer hun.

Håper på et løft

Nå håper Rudborg at Ulefos hovedgaard blir løftet som en del av museumslandskapet.

– Når de kan løfte så mye i Oslo, kan de også gjøre det her, mener han.

Rudborg påpeker at Hovedgaarden er en av de viktigste byggene i moderne tid i Norge, der demokrati og viktige institusjoner hadde sitt arnested.

– Det skjedde her ifra. Dette er en opplysningshøyborg. Bygget er et symbol på det. Det er fantastisk pent og vakkert, og veldig viktig, fastslår han.

– Brenner for kultur

– Dette brenner jeg for selv, og jeg tror at jeg skal bidra til at kulturen blir løftet, sier Sem-Jacobsen.

Men først må flere viktige ting skje.

– Jeg må bli gjenvalgt. Det er det ene, og så har Trygve (Slagsvold Vedum – partileder), og Marit (Arnstad – parlamentarisk leder) spurt, og jeg har lyst til å fortsette i kulturkomiteen.

Politikeren fra Heddal har vært i familie- og kulturkomiteen i fire år, og hun har ikke ønske om å hoppe over til noe annet.

– Men jeg håper at vi kan bli to fra Sp i kulturkomiteen, for det spenner over så mange temaer at det kan være en fordel å være flere.

Endelig inne

Besøket på Ulefos hovedgaard var mye mer for enn henne enn et valgt sted i valgkampinnspurten.

– Jeg har vært her flere ganger, men jeg har aldri vært inne og det har jeg ønsket meg. En gang kom vi også for sent. Da det ble klart at vi skulle hit, gikk jeg rett på nettet og fant NRK-programmet som Toppen Bech har laget. Jeg er ekstra opptatt av dette. Det er historie i veggene og så masse vakre gjenstander som jeg unner flere å se.

Det ble en omvisning der de fikk se hvordan familien Aall har bodd i generasjoner, og Karen Aall som den siste fram til 2010.

Senebetennelse

Rundturen er bare en av mange lange dager i innspurten, men det går helt fint, bedyrer hun. Litt verre er at det hun sliter med en senebetennelse etter mye skrivearbeid underveis.

Men det er ingenting mot smerten ved forrige stortingsvalg.

– Det antiklimakset orker jeg ikke fysisk en gang til. Jeg gikk fra verdens beste jobb i NRK for å engasjere meg politisk. Jeg trodde vi skulle få et regjeringsskifte, det så lenge slik ut. Men når vi ikke fikk det, klarte jeg ikke å glede meg et sekund over å komme inn på Stortinget.

På rundturen i Nome fikk stortingskandidaten også med seg et besøk hos Romnes kirke, som hun omtaler som en perle av middelalderkirke. som hun endelig fikk besøke.

Hun gleder seg over at Sp har fått flertall i Stortinget for alle middelalderkirker skal settes i stand før 2030.

– Det er ikke sexy saker, men det er viktig. Staten må nemlig på banen fordi kommunene klarer ikke å ivareta alle disse fredede «små desentraliserte» museene helt på egen hånd med trang kommuneøkonomi og strenge krav til hvordan man skal restaurere.

Partiet var også innom kontoret til Telemarkskanalen regionalpark og til det fylkeskommunale foretaket som drifter selve kanalanlegget.

Sem-Jacobsen avsluttet denne lange dagen og kvelden med en visitt hos Siljanhjort sammen med stortingskandidat Olav Urbø.

Fakta

Ulefos hovedgaard regnes ifølge Wikipedia for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Bygget ligger nord for sluseanlegget, og kan sees fra blant annet fra Lannaveien.

Ulefos hovedgaard ble bygget av godseier Niels Aall og hans hustru Christine Johanne Blom, og var sommerresidens for familien. Huset sto ferdig i 1807, etter en byggeperiode på ca. fem år.

Da bygget sto ferdig i 1807, hadde det kostet 33 000 riksdaler ifølge telemarkshistorier.no. 200 år etter tilsvarte det 171 millioner kroner.

I dag er Ulefos hovedgaard et museum. I tillegg til den herskapelige hovedbygningen omfatter museet også et vognmuseum med kjøretøy og reiseutstyr fra Hovedgaarden, en restaurert jordkjeller, lekestue og drivhus. Hovedbygningen er omgitt av en stor park i engelsk stil.