Gå til sidens hovedinnhold

Nekrolog: Mille-Marie Treschow

Artikkelen er over 2 år gammel

Min gode venn Mille gikk helt plutselig bort 29. september, bare 64 år. Noen dager før spiste vi to middag sammen på Fritzøehus.

MINNEORD: Vi ble kjent i studietiden på Handelshøyskolen i St. Gallen allerede rundt 1976-77.  Mille bodde i Engelaustrasse sammen med Anna Cecilie.  Mille var en super kokk, så det ble mange hyggelige og muntre middager med mye latter og lite fag.

Stort ansvar falt på Milles skuldre da hun i 1981 overtok Fritzøe Skoger, en av landets aller største skogeiendommer.  Mille satte seg grundig inn i skogsdriften og deltok aktivt i ledelsen for Fritzøe Skoger.

Noen år senere overtok hun også industrivirksomheten gjennom Treschow-Fritzøe AS.  Her sto det ikke bra til og det var betydelige utfordringer som Mille sammen med sin mann Andreas Stang og dyktige medarbeidere løste på en forbilledlig måte,  samtidig som grunnlaget ble lagt for nye virksomheter så som larvikittbruddene, byggevarehandel, både detalj og engros, samt aktiv eiendomsutvikling i Larvik.

Mille spurte meg i slutten av 1990-årene om jeg ville delta i Treschow Fritzøes råd, noe jeg takket ja til,  og da rådet etter noen år ble nedlagt var jeg noen år styreleder for Treschow-Fritzøe AS.

Her lærte jeg hennes forretningssans bedre å kjenne og Mille var en djerv, uredd og dyktig forretningskvinne, hun torde å satse og skjønte at uten moderat risikotagning ville det bli vanskelig å skape verdier.

I sentrum for Treschow-Fritzøes virksomhet gjennom nær 200 år sto og står de store skogeiendommene. Mille var glad i skogen og friluftslivet og etter hvert en meget ivrig og dyktig jeger.

Som person var hun vitebegjærlig, nysgjerrig på nye ting, folkekjær, varm, jordnær og nøysom.  Her fantes ingen mahogni-fliser.

I Milles eiertid ble det skapt milliardverdier i Treschow Fritzøe-konsernet, og virksomhetens tilstand hadde i manns minne aldri vært bedre enn da hun overlot virksomhetene og familieansvaret til neste generasjon.  I tillegg til forretningsvirksomheten må Mille skattes for den nitide og tidkrevende innsats hun gjorde for prakteiendommen Fritzøehus Slott.

Her ble alt renovert og fornyet til høyeste standard som et helt nytt hus, og hver eneste gjenstand i de betydelige samlinger av sølv, glass, porselen, maleri og antikviteter ble møysommelig katalogisert.  

Jeg kommer til å savne Mille meget, våre hyggelige og interessante sammenkomster.  Mine tanker går til barna Victoria og Michael og den øvrige nære familie.  Vi må alle støtte dem i tiden som kommer.

Christen Sveaas