Krigsheltene hedret

Artikkelen er over 5 år gammel

VINJE: Rundt 200 oppmøtte og britiske soldater æret onsdag major Leif Tronstad og sersjant Gunnar Syverstad, som bare to måneder før krigens slutt i 1945, fikk sitt endelikt i ei fjellhytte på Syrbekk i Rauland, drept av nazivennlige nordmenn.

DEL

Både Leif Tronstad og Gunnar Syverstad sine sønner, Leif Tronstad jr. og Torstein Syverstad, deltok på minnemarkeringen 11. mars, på dagen 70 år etter at fedrene deres ble drept på Syrbekk.

– Det er imponerende at så mange har kommet på minnemarkeringen og det er bra at historien blir løftet fram, sa Leif Tronstad jr.

VI MÅ IKKE GLEMME

Kaptein og liaisonoffiser i HV-03, Svein Vetle Trae, holdt hovedtalen under minnemarkeringen. Trae har gitt ut flere publikasjoner der motstandsmenn sin kamp mot nazismen under krigen er dokumentert. Han minnet de oppmøtte om at dagens samfunn ikke må glemme det som skjedde. Markeringen fant sted ved minnesteinen som ble satt opp rett etter krigen. Hytta der drapene skjedde brant ned på 1960-tallet.

SJEF FOR 2200 MANN

– 4. oktober 1944 lettet to bombefly fra England. Om bord i det første flyet satt Tronstad og Syverstad. De to var en del av ledelsen bak «Operasjon Sunshine». Med på flyet var også Jens Anton Poulsson og Claus Helberg. Einar Skinnarland befant seg allerede på vidda. Poulsson og Helberg ledet «Operasjon Moonlight». Sunshine sitt oppdrag var å hindre tysk ødeleggelse av kraftverk og industri i øvre Telemark og Numedal. De skulle bygge opp et slagkraftig Milorg (D16) i Vinje og satte opp hovedkvarter på Møsstrond. Der fantes det ikke en eneste nazist. 2200 menn var under Tronstads kommando, sa Trae.

LOKKET I EN FELLE

Opptakten til drapene i fjellhytta på Rauland skyldes at nazilensmannen og NS-lagfører på Rauland, Torgeir Lognvik, var en nidkjær mann i tjenesten. Det ble besluttet at for å bli kvitt angiveriet hans, skulle han «interneres eller likvideres». Lensmannen ble lokket til fjells under påskudd av funn av tjuvegods og oppe på fjellet ble han arrestert av Einar Skinnarland og Gunnar Syverstad. Jon Landsverk var også til stede, det var han som narret lensmannen til fjells.

SLÅTT I HJEL

De tre fraktet lensmannen til hytta på Syrbekk og Tronstad ble kontaktet. Ingen vet med sikkerhet hva som skjedde i hytta, men både Syverstad og Tronstad ble drept etter å ha blitt overrasket av lensmannens bror, Johans. Tronstad ble ifølge Jon Landsverk ikke skutt, men slått i hjel med en US karabin. Begge brødrene Lognvik ble dømt etter krigen var over.

– Likene ble først senket i Bjortjønn av Einar Skinnarland og Jon Landsverk, men ble senere funnet av norske nazister og tyskere og fraktet til Austbø. Der ble de brent, selv om de var i full uniform, sa Trae.

VEL SÅ VIKTIG

Tapet av Tronstad og Syverstad gikk hardt inn på familien, Heimefronten – og fjellbøndene på Møsstrond. Trae minnet forsamlingen om at alle tidsvitner fra krigen snart er borte og at ingen må glemme nazistenes grusomme handlinger. Leif Tronstad jr. holdt også en appell.

– Jeg og Torgeir Syverstad vil takke alle som har fått i stand dette arrangementet. Vi vil framheve at «Operasjon Sunshine» var vel så viktig som tungtvannsaksjonen. Den involverte flere og varte lenger, sa han.

Artikkeltags