Tale Ellingvåg og resten av Natur og Ungdom sperret veien inn til Engebøfjellet i Naustdal der gruveselskapet Nordic Mining skal gjøre prøveboringer.

Da TA snakket med Ellingvåg, satt hun på politistasjonen og ventet på å få sin bot i forbindelse med aksjonen.

- Vi har forsøkt å stoppe denne prøveboringen lenge. Vi har prøvd på alle mulige lovlige vis, og nå viser vi Nordic Mining at vi mener alvor. Vi kan ikke stå å se på at naturområder raseres. Det finnes ingenting godt med dette prosjektet, mener Ellingvåg.

Hun bemerker at lokalbefolkningen kom bort til dem med boller og kaffe i dag, og det var tydelig at de satt pris på aksjonistenes engasjement.

Måtte fjernes med makt

Ved 14-tiden i dag tirsdag, måtte politiet fjerne aksjonister i Vevring med makt. De fikk hjelp av brannvesenet som med hydraulisk saks klippet lenkene til lenkegjengen.

Dette skjedde ettar at politiet like over klokken halv to hadde gitt aksjonistene streng beskjed om å fjerne seg innen et kvarter, hvis ikke ville hele gjengen bli tauet inn og sendt til politistasjonen i Florø.

På et tidspunkt skal det ha vært 16 politimenn på stedet.

Til sammen var 15 aksjonister fjernet fra veien. De 15 ble tatt med til Florø, der de ble registrert av politiet, og kan vente seg et forelegg på 10 000 kroner per person.

- De gruser arva mi

Tale er engasjert både på grunn av personlige interesser, så vel som miljømessige interesser.

- Nordic Mining vil rasere en frisk, fiskerik fjord med mange millioner tonn giftig gruveslam. Det er ikke tilfeldig at jeg er her når jeg vet at bare noen minutters båttur herfra er også havområdet min slekt i generasjoner har basert livene sine på - gjennom fiske. Økosystemene henger sammen også her i vest, om det er i Vevring eller på Færøykavlen. Nordic Mining og regjeringen vil bokstavelig talt gruse arva mi. Den miljøkriminaliteten skjer ikke på min vakt, og derfor tør jeg ta skrittet til sivil ulydighet, sier Ellingvåg.