Tente på i protest

Artikkelen er over 3 år gammel

NOME: Sinte bønder har tent på et gammelt hus på Sannes i Nome i protest mot lønnstilbudet fra staten.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Bruddet i landbruksforhandlinegene har utløst aksjoner blant rasende bønder flere steder i Telemark og resten av landet tirsdag.

Onsdag morgen fortsetter aksjonene.

Regjeringens tilbud til bøndene om en økning på 150 millioner kroner fra i fjor utgjorde bare 10 prosent av bøndenes krav til ny landbruksavtale. Dette har fått telemarksbøndene til å se rødt.

HØY OG BENSIN

Det var ved 09-tiden at et 10-talls bønder fra Midt-Telemark tente på det gamle nedlagte gårdsbruket som ligger rett ved rv. 36 på Sannes i Nome.

Bøndene opplyste TA om at de ikke hadde kontaktet brannvesenet i forkant av demonstrasjonen. Ddet var en kombinasjon av høy og bensin som satte fart på flammene. Huset var så godt som nedbrent i løpet av en halvtime.

- Vi er på stedet og etterforsker. Det vil bli tatt påtalemessige vurderinger senere, sier operasjosnleder Aadne Røilid til NRK.

Symbolikken er klar - bøndene ser på nedbrenningen som vardebrenning. I gamle dager brant man varder for å varsle hverandre om forestående farer.

- NÅ ER DET FARE

- Nå er det fare for landbruket, vi er redde for at vi ikke kommer til å få noen goder ut av landbruksminister Sylvi Listhaugs forslag, sier bonde Ann Kristin Teksle som eier bygget som onsdag ble tent på.

Ifølge Teksle vil bare de største bøndene få glede av regjeringens forslag.

- På kort sikt kan det lønne seg for noen, men på lang sikt vil alle bønder tape på dette, sier Gunleik Mæland som også er bonde i Midt-Telemark.

- Vi er redde for at landbruket skal gå opp i røyk, derfor tenner vi på dette bygge som et symbol på dette, sier han videre.

- FINT SMIL

- Det eneste positive jeg kan si om Sylvi Listhaug er at hun har et fint smil, avslutter Mæland.

I Bergen tok bøndene sterke virkemidler i bruk da de tirsdag ettermiddag spylte ut 5.000 liter melk, utspedd med vann, utenfor Tines meieri på Minde. På Vestlandet har de blokkert et renseanlegg.

Landbruksminister Sylvi Listhaug sa tirsdag kveld at hun håper bøndenes aksjoner ikke rammer forbrukerne.

- Jeg registrerer at de går til aksjoner, men jeg håper nå at de ikke aksjonerer på måter som gjør at det blir tomt i butikkhyllene, fordi det vil gå ut over den uskyldige tredjeparten som er norske forbrukere, sa Listhaug til NRK

Leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke vil ikke ha noe av at landbruksministeren kritiserer aksjonsformen til bøndene.

- Jeg synes det er litt unødvendig at ministeren gir oss råd. Hun kunne heller ha gitt oss et tilbud som vi kunne ha kommet i mål med, sa Bjørke.

Artikkeltags