Refset sexfiksering

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Gerd von der Lippe var ikke nådig mot kropps- og sexfikseringen som råder innen toppidretten under Telemarkskonferansen på Høgskolen i Telemark i Bø i går.

DEL

Hennes foredrag, Striptease – det nye salgsvåpenet til idretten og media, var fullt av spissformuleringer og utfall mot toppidrettens knefall for sexfiksering og nyliberalistiske tankegods. Innholdet bygger på to forskningsjekter som von der Lippe er i ferd med å sluttføre i sitt virke som dosent i idrettssosiolog ved Høgskolen i Telemark.

Den taleføre og kritiske damen gjentok for øvrig sin kritikk hos Pål T. Jørgensen i TV2-programmet Tabloid i går kveld.

FRI FLYT AV KROPPER

Problemstillingen har neppe gått folk flest forbi. Det er tilstrekkelig å nevne sandvolleyball for å forstå hva det dreier seg om. von der Lippe ser utslagene av stadig mer kropp og sex som et resultat av nyliberalistisk tankegods.

- Fri flyt av varer og tjenester i en globalisert verden omfatter også fri flyt av kropper, mente von der Lippe. Hun mener dette er svært usunt, ikke minst fordi utøverne ikke lenger har kontroll over spredning av «kroppene».

Gerd von der Lippe pekte på både angrende utøvere som har stått frem som nakenmodeller og utøvere som i etterkant har opplevd at billedmateriale er kommet ut av kontroll for eksempel med spredning via Internett.

TØYLAPPER

- På den annen side har vi hva utøverne selv og idrettslederne kan få seg til å si – nemlig at dette på ingen måte tar oppmerksomheten vekk fra selve idretten. Alle vet at dette ikke stemmer. Og ingen har vel uttrykt dette bedre enn reklamekjendis og Stabæk-entusiast Ingebrigt Steen Jensen som sier det er fire grunner til at han ser sandvolleball for kvinner – fire tøylapper oppe og fire tøylapper nede!

- Med mediene på lag foreledes utøverne til å gå med på stadig mer, hevdet Gerd von der Lippe. – Det er kult og fremtidsrettet å bryte grenser, samtidig er det lett å la seg forføre av en global striptease-kultur. Slik sett blir utøverne effektive entreprenører for nyliberalismen. Men idrettsutøvere er jo så mye mer enn bare kropper.

- Kropp og sexfiksering øker utøvernes sponsorkapital, og paradoksalt nok kan sponsorene selv være den mest effektive til å stoppe utviklingen, mente von der Lippe. – Går man for langt kan det være at det være at en utøver blir mindre attraktiv som sponsorobjekt, og da får pipen raskt en annen låt. Her pekte viste hun blant annet til Terje Bogens reaksjoner da freestyleutøveren Kari Traa fremsto i svært provoserende positur i et blad for et par år siden.

Solgt til pengeveldet

Om Gerd von der Lippe bannet i kjerka, var hun tross alt blant sine egne. Det kan man ikke si om professor i sosialmedisin Per Fugelli, som var kommet for å gi norsk idrett en sosialmedisinsk diagnose. Fugelli satte opp regnskap med både plusser og minuser, men gjorde det klart at alt ikke var såre vel og at man trenger medisinering.

På minussiden fremholdt han at idretten for lengst har solgt både sin kropp og sjel til pengeveldet. Han var også sterkt kritisk til dagens toppidrett som verdiformidler.

- Idretten bør være på vakt mot å komme i den hule hånd på kapitalen og et oppdragende borgerskap, lød kraftsalven fra Fugelli. Professorens resept inneholdt blant annet måtehold, fred og ro og glede ved mangfold.

Artikkeltags