Å bestemme seg for å gjøre karriere som rockemusikere når man er over sin første ungdom, kan virke avskrekkende på de fleste. Med mindre man nå kaller seg Humbucker, og holder til på Akkerhaugen i Telemark.

– Du vet, vi er laget av et seigt stoff. Fostret opp på jordepler og hardt arbeid, flirer manager og trommeslager Geir Arne Dale.

PLATEKORNTRAKT

Og siden bandet bestemte seg for å starte opp igjen i 2010, har det virkelig gått veien. Spesielt det siste året har vært travelt for de fem karene fra Telemark.

– Det har vært helt sinnssykt. Et utrolig år. Det har skjedd ting hele tida.

Blant annet så bød 2014 på signering av platekontrakt.

– Vi har hele tiden satt oss store, hårete mål, og jobbet hardt for å nå dem. Et av målsettingene har vært å få den kontrakten i havn, så det var deilig.

Signeringen for selskapet Tylden, var i boks i mai 2014, og strekker seg over hele fem år.

– Vi har kanskje valgt litt utradisjonelt, med et selskap som for det meste utgir country- og dansebandmusikk, men de er flinke til å promotere og får ting solgt. Det er jo det vi vil, å få spredd musikken vår mest mulig, fastslår manageren, som kan avsløre at arbeidet med den nye plata starter på nyåret.

HARD JONBBING

Bandet Humbucker ble første gang startet opp i 1998, og besto fram til 2002. Men den gangen var det et litt annet fokus enn i dag.

– Vi hadde det veldig moro, bare spilte og drakk, og det kunne gå hett for seg noen ganger. Det er enkelte spillejobber jeg har litt problemer med å huske at jeg har vært med på, men det var jo en veldig morsom periode. Vi lagde også en del bra låter den gangen. Men det er klart at vi er mye mer seriøse nå. Vi blir jo ikke noe yngre, og vet jo at det er nå eller aldri. Det er denne sjansen vi får, og da skal vi også bruke den godt.

– Så nå skal dere bli rockestjerner?

– Klart det. Alle som liker å spille musikk har vel en rockestjerne i magen.

TURNÉ

Når vi møter de fem karene på Gvarv, har de hatt noen ukers juleferie, noe som sikkert kan komme godt med etter å ha vært på europaturne i november sammen med bandet Helix.

– Vi hadde en skikkelig naiv forestilling om at nå skulle vi bare slappe av, spille og kose oss.

Men de fikk erfare at det fort kan oppstå komplikasjoner på tur.

– Det viste seg at opplegget bare var rot, så jeg fikk plutselig mer eller mindre frivillig jobb som turnémanager. Så da endte jeg opp med å jobbe nærmest døgnet rundt i tre uker, forteller Geir Arne Dale.

– Det er først nå vi har begynt å komme oss litt og fått fordøyd det hele. Det som er veldig positivt, er jo at vi har fått masse god erfaring og lærdom. Da er vi også bedre forberedt neste gang vi skal ut på tur.

Men de fem telemarkingene kom heldigvis godt ut av det med turneens stjerner, det canadiske rockebandet Helix.

– Man blir jo veldig ydmyk av å få jobbe med sånne folk. De har jo hatt mange svære hits, og selv om de ikke er så kjente som de en gang var, har de fremdeles masse fans rundt om i verden.

– Men ingen stjernenykker?

– De hadde definitivt beina godt plantet på jorda. Veldig, veldig fine folk å jobbe med.

Og bekjentskapet kan definitivt ha sine fordeler for et band som gjerne vil opp og fram.

– Det er plutselig veldig mange i Canada som har begynt å høre på oss etter turneen. I tillegg har gutta i Helix invitert oss over dit til sommeren. Det blir knall.

FRIHET

Men når karrieren skyter fart og antallet reisedøgn øker, kan det også by på utfordringer.

– Hvordan går rockelivet sammen med familielivet?

– Det som er fint i dette bandet, er at alle har familier som støtter det vi gjør hundre prosent. Det er mye av suksessfaktoren, og også der vi henter mye av styrken til å fortsette. Det er klart det kan være tøft iblant når man er mye borte, men som sagt, det er nå eller aldri. Hvis vi ikke hadde satset, hadde vi kanskje angret på det senere.

Nå er målet å jobbe seg såpass opp at de får større frihet til å velge.

– Nå er vi ennå i den fasen der vi må si ja til absolutt alt. Men når vi får etablert merkevaren vår litt mer, kan vi for eksempel være ute og spille hver helg i et halvt år, for så å ta noen måneders pause. Det ville vært perfekt.

ROCKER VIDERE

Så på tross av at fjoråret bød på både signering, turné, og publisitet i utlandet, for å nevne noe, blir det full fart også i 2015.

– Det blir jo selvfølgelig jobbing med den nye plata, og så har vi som mål å få spille på i hvert fall en stor festival til sommeren.

Et annet av de «hårete» målene for neste år, er å få spilt en låt på radio. Men å utfordre et allerede mettet musikkmarked, er ingen enkel kunst.

– Nei, det er vanskelig å få publisitet og bli lagt merke til. Radiostasjonene vil jo for det meste spille den kjente musikken og det er de store bandene som får oppmerksomheten. Det er ikke som på 70-tallet, der det holdt å ha langt hår og spille gitar. Du må ha en god porsjon flaks også. Men vi har låta klar, og det er den helt perfekte radiorockelåta, så hvis det da ikke går, er det ikke oss det står på, altså.

EGEN PIZZA

Og mens de fem rockerne er hjemme i jula, bruker de tida godt. Blant annet har de kommet på ideen om å lansere sin egen pizza.

– Det var en sånn idé som plutselig bare datt ned i hodet mitt, og hvorfor ikke? Rock og pizza er jo en uslåelig kombinasjon.

Det ferdige produktet, som vil være i salg på Gvarv storkiosk fra midten av måneden, faller da også i smak hos bandet.

– Dette er en pizza der alt er godt. Den kommer med både biff, bacon og selvfølgelig jordeple. Vi er jo på Gvarv, tross alt. Dessuten får de tjue første en gratis Humbucker-cd, reklamerer Dale.

– Denne pizzaen er litt som musikken vår. Det skal være kvalitet, og du skal vite at du får valuta for pengene.