Gå til sidens hovedinnhold

Godt epleår i Telemark

Artikkelen er over 17 år gammel

SAUHERAD: Fruktbøndene i Telemark kan notere seg en bra eplehøst, men i vårt fylke har imidlertid flere fått merke haglbygenes hardhendte behandling av avlingene.

Men i resten av landet er det full jubel for årets eplehøst.

Epletrær i hele Norge bugner av moden og saftig frukt. Aldri har eplesesongen vært så god for hele landet.

SKADET AV HAGL

I alt 350 tonn epler i Telemark er blitt skadet av hagl i år.

- Det er over ti prosent av den totale produksjonen. Det er en betydelig del. Den fulle produksjonen ligger på 2,2 millioner kilo frukt i Klasse 1, opplyser forsøksringleder Jan Meland i Forsøksringen Telemark.

Men avlingene kan likevel ses på som gode i år, og kvaliteten ligger på det nivået den pleier, ifølge Meland.

Han oppfordrer folk til å benytte anledningen til å kjøpe de norske eplene mens de ennå er å finne i butikkenes fruktavdelinger.

SPRØYTER HVIS MAN MÅ

Når det gjelder rognebærmøllen og dens utbredelse, så kan situasjonen varierer noe mellom Østlandet og Vestlandet. Det har ikke vært problemer med angrep i år, men her har fruktbøndene mulighet til å planlegge tiltak ut fra prognoser og beregninger.

Ligger det an til angrep fra møllen, må bøndene ut og sprøyte. Det brukes ikke sprøytemidler for å beskytte mot møllen ellers.

VIL HA JEVNE AVLINGER

Jan Meland minner om at fruktdyrkerne streber etter en stabil og jevn avling år etter år. Dette skaper stabile inntekter. Og høstens avling bestemmes egentlig året i forveien.

- Det er ikke årets temperaturer og vær som betyr mest på mengden, men det har noe å si for kvaliteten, sier Meland.

Bøndenes arbeid med frukttrærne samt en god og varm høst avgjør mye hvordan neste års epleavling blir.

KAN TAKKE ROGNA

Andre steder i landet er det bare smil og glede. Størst grunn til å juble har privatpersoner med bare noen få trær i hagen. Takken kan de sende til all rogna. Disse bugner nemlig enda mer enn epletrærne, og det gjør at rognebærmøllen legger sin elsk på dem istedenfor epletrærne.

– Dette er første gang epletrær i absolutt hele landet slipper den plagsomme møllen. Resultatet er at både eplebønder og privatpersoner kan glede seg over å høste mye og saftig frukt, sier styreleder Steinar Lothe i Hardanger Fjordfrukt BA på Utne.

EKSTRA SAFTIGE

Han sier årets sesong også skylder værgudene en stor takk. Frost og hagl har stort sett glimret med sitt fravær til fordel for en høy gjennomsnittstemperatur og riktig mengde nedbør.

Lothe tror profesjonelle eplebønder klarer å beskytte trærne mot rognebærmøll. Men privatpersoner med noen få epletrær blir ofte nødt til å stifte bekjentskap med den uinviterte gjesten.

Hos landets saftpresserier merker man at eplene henger tungt og tett i år.

– Jeg har aldri opplevd noe liknende. Vi har hatt problemer med å ta imot all frukten som kommer, og så langt har vi tredoblet inntaket. Tidligere sesonger presset vi et par dager i uken, mens nå går pressen daglig, sier Ole Puntervold som er daglig leder for eplepresseriet K.G. Puntervold i Grimstad.

Han er ekstra fornøyd med at årets epler er ekstra saftige, og at det er de mest velsmakende sortene som ser ut til å ha modnet best.

- FENOMENAL KVALITET

Arnt Foss i Gartnerhallen i Oslo forteller at populære sorter som rød gravenstein, aroma og åkerø i år ser ut til å få en god sesong.

– Nå er tiden inne for å lukke øynene og la tennene synke ned i saftig fruktkjøtt. Selve avlingsnivået er ikke rekordhøyt, men kvaliteten på eplene ser ut til å holde en fenomenal stand. Som tommelfingerregel kan man si at de gode og dårlige eplesesongene kommer annethvert år. I år har vi en sesong som er litt over middels, sier Foss.