Gå til sidens hovedinnhold

Fra åpen favn til kald skulder

Artikkelen er over 10 år gammel

NOME: Ordfører Jan Thorsen (Sp) åpner for samarbeid med alle, mens varaordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap) er iskald overfor ordførerkandidat Gry-Annette Rekanes Amundsen (Frp).

I 2007 fikk Ap bare åtte flere stemmer enn Sp under kommunevalget i Nome. I kommunestyret har begge partiene hatt ni representanter den siste perioden. Begge partiene har gått litt fram i forhold til valget i 2007.

Beregningen TNS Gallup har gjort for TA og NRK Telemark viser at Ap og Sp fortsatt er jevnstore, med Ap litt i forkant. Samtidig er Høyre i ferd med nesten å fordoble seg i Nome. For de andre partiene er det små endringer. Det mest spennende i Nome er kanskje at Tverrpolitisk liste for Lunde ikke stiller ved dette valget.

FRA FJØS TIL RÅDHUS

- Jeg er sulten på å fortsette som ordfører. I år stiller vi med ei kandidatliste som har den laveste snittalderen av alle partiene i Nome. Vi er flinke til å slippe folk til i Senterpartiet og ta vare på dem, konkluderer Jan Thorsen, som av yrke har jobbet som fagarbeider på Søve videregående skole med ansvar for ku, gris og sau. Han har nå vært fulltidspolitiker og ordfører i Nome i tre perioder.

GIR IKKE BORT VERV

- Denne gangen skal jeg ikke gi fra meg ordførervervet, lover varaordfører Bjørg Tveito Lundefaret, som minnes oppgjøret etter forrige valg. Hun er kontorleder hos en maskinentreprenør i Nome. Bakgrunnen fra det private næringslivet gjør at hun er spesielt opptatt av næringspolitikk. Forholdet til rivalen i Sp er ikke preget av glefsing og høy temperatur. Det er nesten bare idyll i lokalpolitikken.

- Ap har hatt et godt samarbeid med Sp de siste årene. Vi er enige om mye, men vi er uenige om grunnleggende ting, som bomfinansiering og skolepolitikk. Sp har drevet kommunen i 12 år. Det er på tide med nye tanker, mener Lundefaret.

Saken fortsetter under videoen.

NY UNGDOMSSKOLE

Jan Thorsen ønsket ikke å legge ned tre lokalskoler siste periode, men tapte kampen. Tveito Lundefaret ønsker den private Montessori-skolen velkommen til kommunen, men liker ikke at ressurser fra den offentlige skolen forsvinner til fordel for privatskoler. Thorsen har et tydelig skoleløfte før valget.

- Holla ungdomsskole er en kjempesak for oss. Vinner vi valget, garanterer vi byggestart i perioden og skolestart fra 2013.

VEIEN MOT VEI

- Samferdsel er et nøkkelord for at næringslivet skal fungere i kommunen, så Sp mener bomvei er nødvendig for å få en bedre vei fra riksvei 36 til Lunde, sier Thorsen.

- Bompenger vil bli en belastning for mange innbyggere i Nome med merutgifter på 17 000 til 20 000 kroner per år. Det er for dyrt, mener Tveito Lundefaret.

STERK I TROEN

- Ha, ha, du trenger ikke lure på hva vi mener om bompenger, sier ordførerkandidaten for Frp, Gry-Annette Rekanes Amundsen. Oppslutningen for partiet ved siste måling er 13,2 prosent i Nome, men kandidaten er sterk i troen. Det skal bli en god oppslutning på valgdagen, mener hun. Frp er imot bompenger - og eiendomsskatt.

- Vi ser jo at eiendomsskatten utgjør en betydelig inntekt i kommunekassa. Vi kan ikke fjerne den helt, men Nome er den dyreste kommunen på kommunale avgifter i Telemark og det er for dårlig, sier kandidaten fra den største opposisjonspartiet i Nome.

FRIR TIL ALLE

- Hva synes du om at Nome Ap har et vedtak om totalnekt til samarbeid med Frp?

- Jeg respekterer det, men det er synd. I Bø kommune samarbeider ordføreren fra Ap med varaordfører fra Frp. Vi er jo enige i ganske mye, slik som Sp og Ap har vært enige i mye i Nome lenge. Jeg har fridd til alle, jeg, sier Rekanes Amundsen, som «har prøvd flere yrker og flere utdannelser». Hun har en ganske fersk bachelorgrad fra Høyskolen i Telemark i gassteknologi, men er for tida mest mamma og fylkespolitiker.

SPRE MAKT OG KJØP PC

- Det er lite markante skillelinjer i lokalpolitikken. Ofte kunne vi ønsket et større skille, men så handler det om å sy sammen ting og møtes til gode løsninger for innbyggerne. Kommunene er underlagt mye sentral styring, noe som er et tydelig skille mellom Ap og oss. De ønsker mer sentral styring og Sp vil spre styringa mer, oppsummerer Thorsen.

- Det er vanskelig å skille ut partipolitikk i et samarbeid, men der Ap har markert seg mest er i nedleggelse av skoler. Nome har høye utgifter på sosialbudsjettet og stort frafall i videregående skole. Ressursene må gå til større trivsel og motivasjon, sier Tveito Lundefaret.

- Frp vil kjøpe pc til elevene i ungdomsskolen. Det kan øke lærelysten til de unge. Siden alle i formannskapet har fått hver sin ipad, synes jeg det er riktig prioritering å satse på teknologi til ungdomselevene, avslutter Rekanes Amundsen.

Følg valget i Nome på Origo.