WorldSkills 2005 er den offisielle betegnelsen på mesterskapet, som arrangeres annet hvert år. Det skal konkurreres i 34 klasser, og de rundt 800 deltakerne kommer fra nærmere 40 land. Norge stiller med 22 deltakere i mesterskapet, som har øvre aldersgrense på 23 år.

200 000 TILSKUERE

I Norge er betegnelsen på WorldSkills «Yrkes OL Norge», som er en ideell organisasjon som er drevet og eiet av blant andre , LOUtdanningsdepartementet og fylkenes yrkesopplæringsnemnder.

- Jeg er den eneste møbelsnekkeren fra Norge i mesterskapet. I min klasse er det 22 deltakere, som kommer fra 20 land. Det er ventet rundt 200 000 tilskuere, forklarer Schia, som er en av de fem ansatt hos Ajer og Nilsen Trevarefabrikk i Lunde.

Han har vært ett år i firmaet, og fra tidligere har han halvannet års praksis fra et verksted i Sandefjord, der han arbeidet med nye møbler og restaurering.

- DYKTIG

- Han må sikte seg inn på topplassen, fordi han er svært dyktig. Det er de andre snekkerne her også, men Truls Eilev er den eneste som konkurrerer. Nivået her er høyt, og det betyr mye for oppdragsmengden er for tida svært stor, forklarer Arild Ajer og Rune Fiskodde. De to er innehaverne av lundefirmaet, som er betydelig produsent av blant annet dører, innredninger og kjøkken.

- Jeg håper på å bli bedre enn nummer 12 i klassen, som er den beste plasseringen Norge har oppnådd der. Jeg har treningsoppgaver, blir kurset og jeg er i møter med den ansvarlige representanten innenfor faget i Norge. Dette tar mye tid, men jeg har også rukket å starte et lite snekkerverksted hjemme i Sauherad, forklarer Schia.

20 DOMMERE

Hans lidenskap for snekkeryrket begynte i ung alder, og den har ikke avtatt. Da han gjennomførte grunnkurset og VK 1 snekker på Lunde videregående skole, tok interessen nesten helt av.

- Det var ei tid som ga meg enormt, miljøet var bra, lærerne var bra, alle var interesserte og vi lærte mye.

- Men hva må til for å bli en flink møbelsnekker ?

- Jeg tror en må være rolig, ha god tålmodighet, være konsentrert og nøye, svarer 20-åringen, som sikkert kommer til å få bruk for dette i Helsinki i Finland der mesterskapet arrangeres.

- I mesterskapet må en være ekstremt nøyaktig. 20 dommere går rundt og sjekker hver minste detalj som vi gjør. Skrogmøbler med finering, skuffer og skap har vært oppgave er blant oppgavene som har blitt gitt under mesterskapet tidligere. I fjor var oppgaven å lage en talerstol.

- Jeg gjør vanligvis ikke noe av at det er folk rundt meg når jeg arbeider, men det blir noe ekstra med tusenvis av mennesker som følger med på hvordan du jobber, sier Truls Eilev Schia.