De grønne kan havne på vippen

 FULLE AV HÅP OG LYST: Leder og toppkandidat for Miljøpartiet de grønne i Skien, Knut Skinnarland og Mona Nikolaysen, er offensive foran valget i høst, godt hjulpet av gode målinger som gir dem god oppslutning til å ha vært et helt usynlig lokalparti. – Vi er glade amatører, full av håp og lyst, men vi har ambisjon om å bli politikere, sier Nikolaysen.

FULLE AV HÅP OG LYST: Leder og toppkandidat for Miljøpartiet de grønne i Skien, Knut Skinnarland og Mona Nikolaysen, er offensive foran valget i høst, godt hjulpet av gode målinger som gir dem god oppslutning til å ha vært et helt usynlig lokalparti. – Vi er glade amatører, full av håp og lyst, men vi har ambisjon om å bli politikere, sier Nikolaysen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Fra å være helt usynlige kan Miljøpartiet De Grønne gjøre sitt inntog i politikken i Skien. Målinger viser at partiet kan få både én og to representanter i bystyret. Ellers i Telemark er partiet i kraftig vekst, og har lokallag i 16 kommuner.

DEL

I en måling publisert av TV 2 for to uker siden, viste tallene at Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger an til å komme inn i bystyret i Skien. Tidligere målinger har gitt dem to representanter.

Det gjør leder Knut Skinnarland og toppkandidat Mona Nikolaysen håpefulle foran høstens valg.

HÅPER PÅ TO

Frem til nå har det vært i Porsgrunn, der Endre Løwe sitter i bystyret, at partiet har markert seg sterkest. Til årets valg jobber MDG for å stille lister i 16 av 18 kommuner.

I Skien er ambisjonen to i bystyret.

– Vi har vært litt lite synlige i Skien. Vi har hatt en del saker vi jobber med, blant annet bybanen, som vi brenner veldig for. Men får vi flere og flere velgere på glid, så håper vi på å lage litt oppstuss fremover, sier Skinnarland.

På torsdag holdt de nominasjonsmøte, der Mona Nikolaysen ble valgt til ordførerkandidat og Marco Gozzi tok andreplassen.

SETTE DAGSORDEN

I Skien har partiet 42 medlemmer, og av disse er 8–10 aktivt engasjert. De har felles partimøter med Porsgrunn for å kunne skape en større arena for å diskutere saker.

– Jeg gleder meg veldig. Vi er snart i mål med programmet vårt.

Det handler om å få klima og miljø på dagsorden. Det er helt realistisk å få borgerne i vår by til å tenke mer på det, og få de andre politikerne med på å dreie politikken mot et grønnere samfunn, sier Nikolaysen.

Hun er 44 år og driver med videreutdanning av barnehagelærere.

- IKKE RIKTIG

– Mange kritiserer oss for å ha et for smalt partiprogram. Det er ikke riktig. Som pedagog er jeg veldig opptatt av utdanningspolitikk. Men vi mener at miljøperspektivene er viktig å ha med inn i alle saker, sier hun.

Bedre forhold for kollektivtrafikk, bybane og mer direkte folkestyre er noen av kampsakene. Men først og fremst handler det om å komme inn i politikken for å gjøre en forskjell.

– Vi må være så ærlige og si at vi er ferske. Vi må først lære hva dette handler om, hva som er mulig å få til i Skien by, i dialog med de andre partiene. Det er jeg ikke noe redd for å si, sier hun.

– FYLLER ET TOMROM

De tror det er behov for et parti som setter alle kluter til for å snakke miljøets sak i alle sammenhenger, og tolker partiets fremvekst som en reaksjon på samfunnsutviklingen.

– Se på giftdeponiet i Brevik. Det har vekket et engasjement. Jeg tror det skjer en forandring i folks bevissthet på hva som er viktig, og at de synes det er fint at noen har fokus på det også i politikken, påpeker Nikolaysen.

NAIVE?

Bærekraft er ord som går igjen. De snakker om å begrense veksten og forbruket, om å sette en stopper for det norske oljeeventyret. Er det naivt?

– Det er fort gjort å dra det kortet, og da er man liksom ikke ekte politikere. Folk sier at vi må skjønne at det handler om økonomi.

Vi må forstå at vekst er viktig. Men hvem er det viktig for? Og hvor store overskudd må man ha for at det skal være nok?

– Jeg kan kjenne på det motsatte: at det er naivt å tro at man kan pumpe opp olje i det uendelige og tro at alt skal gå bra, smeller det fra Nikolaysen.

– Vi er ikke mot utvikling, men på hvilken bekostning? Så lenge man kan få bærekraftige elementer inn i det, så kjør på, sier Skinnarland.

LOKALLAG I 16 KOMMUNER

Partiet stiller med egen fylkesliste og satser på å stille valglister i 16 av Telemarks 18 kommuner, og opplever en kraftig medlemsøkning. 

– Vi har tre kommuner som ikke har lokallag, men nå som det startes opp i Bamble, gjenstår bare Drangedal og Siljan før vi dekker heler fylket, forteller Ron Bruinvis, partiets talsmann i Telemark.

Partiet jobber hardt for å klare å stille lister i Midt-Telemark.

– Det jobbes intensivt i Nome, Bø, Sauherad og Seljord. I Kviteseid har de kommet langt. Vi er også i gang i Tinn og i Notodden, men der kommer det til å ta litt lengre tid. Der har lokallagene akkurat kommet i gang nå i det siste, forklarer han.

Siden han ble med i partiet for noen år siden, har partiets medlemstall blitt mangedoblet.

Artikkeltags