Inne i bedriftslokalet på Kjørbekk fant politiet store mengder jord i tillegg til utstyr som brukes til å dyrke cannabis – en plante som gir hasj og marihuana.

I forbindelse med at politiet slo til mot to ulike bolighus i Porsgrunn og Skien onsdag i forrige uke, og avdekket to cannabisplantasjer, gikk de også til aksjon mot et bedriftslokale i et lagerbygg på Kjørbekk i Skien.

Det er her politiet mener det var i ferd med å bli etablert en ny plantasje.

Det går fram av en kjennelse fra Agder lagmannsrett.

– Det er noe som tyder på det, bekrefter politiinspektør i Telemark, Odd Skei Kostveit.

Sju menn i alderen 35–58 år er siktet for grov narkotikaforbrytelse i forbindelse med avsløringen av dyrkingen – seks litauere og en russisk mann.

Spanet på boliger med plantasjer

Det viser seg at politiet i en periode har spanet på de to bolighusene midt i boligstrøk i både Skien og Porsgrunn. Politiet har også fulgt med på biler som har vært på adressene.

Hvor lenge spaningen har foregått, ønsker ikke Kostveit å si noe om.

– Det kan jeg ikke kommentere.

Det var omfattende opplegg for dyrking

Politiinspektør Odd Skei Kostveit

I boligene ble det driftet profesjonelle plantasjer som ga gode vekstforhold.

– Det var omfattende opplegg for dyrking, bekrefter han.

I boligene var det lagt opp til både lys, varme, vann og lufting i form av vifter.

LES OGSÅ: 24-åring dømt for «festvoldtekt» av 16-åring

Så bil ved plantasje

Seks av de sju siktede ble pågrepet og siktet tirsdag 23. mai. Dagen etter ble ytterligere en mann, en litauer (40), arrestert. Mannen eier bedriftslokalet der politiet mener etableringen av ytterligere en cannabisplantasjen var planlagt i et lagerlokale på Kjørbekk i Skien.

Spanerne har også koblet bilen til en av de siktede, en litauisk snekker (43) som nekter straffskyld, til bolighuset med plantasjen i Skien.

Snekkeren hevdet han tilfeldigvis var på stedet på Kjørbekk da politiet slo til, og at han skulle gjøre en jobb der. I kjennelsen går det imidlertid fram at bilen hans ble observert på adressen i Skien der det ble driftet en plantasje. Dette var kort tid før de fem mennene ble arrestert på Kjørbekk om ettermiddagen.

Snekkerjobb

Seks menn som er siktet for grov narkotikaforbrytelse ble varetektsfengslet i forrige uke, men Telemark tingrett besluttet å løslate en litauisk mann (38) bosatt i Innlandet. Det motsatte politiet seg, og Agder lagmannsrett har kommet til en annen beslutning enn tingretten. Lagmannsretten mener det er fare for bevisforspillelse.

Lagmannsretten varetektsfengslet mannen i to uker fredag, og 38-åringen blir derfor sittende til 8. juni – også han i isolasjon.

I kjennelsen fra lagmannsretten går det fram at 38-åringen, sammen med en annen litauer som også er siktet i saken, hadde tatt turen fra Innlandet til Skien for å gi et anbud på en snekkerjobb til eieren av et firma på adressen på Kjørbekk.

Dette skulle dreie seg om noen hyller som skulle settes opp.

«Det vurderes dessuten som lite sannsynlig at siktede har kjørt fra NN (bostedet, red.anm.) til Skien for å montere hyller uten at han har hatt kjennskap til hva lokalet var tiltenkt benyttet til», står det i kjennelsen.

Det viser at 38-åringen, selv om han nekter kjennskap til flere av de andre siktede, ifølge kjennelsen har en relasjon til dem.

Snekkeren (43), som kom fra Litauen til Norge bare halvannen uke før han ble arrestert, er en venn av 38-åringen. Det samme er en av de andre siktede, også han bosatt i Innlandet. Sistnevnte, en litauisk mann (39), kjørte til Skien sammen med han samme dag, men i en annen bil.

De to bor også sammen i Innlandet.

I tillegg viser det seg at han kjenner den siktede litaueren (34) som eier og driver selskapet som leide lokalet på Kjørbekk der de ble arrestert. Dette bygget er eid av en annen siktet i saken, en litauisk bedriftseier (40), som er bosatt i Grenland.

Store planter

De to plantasjene inneholdt til sammen 180 planter, og politiet betegner dem som mindre plantasjer. De var imidlertid profesjonelt satt opp, noe som kan gi gode vekstforhold. Politiet har så langt ikke oversikt over hvor mye de 180 plantene utgjør i kilo, men det skal være snakk om flere kilo hasj eller marihuana.

– Det er snakk om flere kilo røykbart materiale, sier Kostveit.

Han opplyser imidlertid at politiet ikke bare ser på antall planter, men også på andre momenter som innvirker på produksjonen, slik som potensial for produksjon.

– Ut fra at en del av plantene hadde blitt store, så har de holdt på en stund. Om det har vært høstet der, er vi ikke ferdig med å undersøke, opplyser han.


Årlig produksjon

I snitt kan man få mellom 30–40 gram hasj eller marihuana fra ei plante. Avhengig av plantetype, kan det høstet flere ganger i året.

De to plantasjene som ble avdekket, kan ha produsert rundt 25 kilo hasj eller marihuana årlig.

I tillegg mener politiet at gruppa var i ferd med å etablere en ny plantasje på Kjørbekk.

Politiet har ikke avdekket ytterligere cannabisplantasjer i saken. Så langt er heller ikke flere enn de sju siktet, men Kostveit utelukker ikke flere pågripelser.

– Det er for tidlig å si, men de er varetektsfengslet på restriksjoner, påpeker han, og viser til at de sju siktede ikke har innsyn i alle dokumentene i etterforskningen.