Setter barna på strenge dietter

2-3 prosent av norske barn lider av melkeproteinallergi, ifølge Astma- og Allergiforbundet. (Foto: Pressebilde/ANB)

2-3 prosent av norske barn lider av melkeproteinallergi, ifølge Astma- og Allergiforbundet. (Foto: Pressebilde/ANB)

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Stor risiko forbundet med unødvendig strenge dietter.

DEL

Det sier klinisk ernæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen i Melk.no.

– Det er viktig ikke å kutte matvarer fra barns kosthold dersom det ikke er medisinske årsaker til det, mener hun til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

VANSKELIG

Ifølge en fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kan det være over 60.000 barn under 12 år som går på melkefri diett.

Kun 2-3 prosent av norske barn lider av melkeproteinallergi og mellom 2-3 prosent har laktoseintoleranse, noe som tilsvarer i overkant av 20.000 barn med reell melkeproteinallergi og laktoseintoleranse, viser tall fra Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Dette kan antyde at 40.000 barn blir satt på unødvendig streng diett.

– Faren er at kostholdet/dietten ikke dekker barnets næringsstoffbehov. For barn kan det også oppleves som vanskelig ikke å kunne spise utvalgte matvarer i sosiale settinger, for eksempel i bursdager. Dessuten er det viktig å være klar over at mange barn vokser av seg matallergi mens de ennå er ganske små, sier Helland-Kigen.

VANLIG MISTANKE

Mistanke om melkeallergi er blant de vanligste antakelsene foreldrene har når barna opplever plager knyttet til kostholdet, viser tidligere undersøkelser gjort av lege Merete Eggesbø.

Eggesbø har dokumentert at at mindre enn halvparten av de barna foreldrene mente var allergiske mot melk, virkelig var det. Dette skyldes at symptomene er uspesifikke og diagnosen er vanskelig å stille uten hjelp.

Forskningen viste også at det å stå på melkefrie dietter i ung alder var forbundet med risiko for mangelernæring.

INFORMASJON

– Melk er en viktig kilde til proteiner og andre næringsstoffer i småbarnsalderen, og skal man droppe melken, trenger man en fullgod erstatning, sier Eggesbø, som mener dette understreker behovet for god informasjon. Foreldrene blir ofte overlatt til selv å finne ut av allergisituasjonen, påpekte Eggesbø den gang.

– En rekke informasjonskampanjer rettet mot både befolkningen og legestanden ble satt i verk for å hindre at barn gikk på unødvendige dietter. Men den ferske undersøkelsen fra Opplysningskontoret, tyder på at det fortsatt er for mange barn som står på diett, sier Eggesbø.

OPPLÆRING

Salg av gluten- og melkefrie produkter har skutt i været, viser 2014-tall. Diettenes popularitet skyldes mer fokus på kostholdtrender enn en økning i forekomsten av allergi og intoleranse.

– Når foreldre rapporterer at 60.000 barn ikke tåler melk, mens de reelle tallene tilsvarer 20.000, er det grunn til bekymring. Vi oppfordrer foreldre til å be legen sin om en skikkelig utredning ved mistanke om matreaksjoner hos barna. Det er viktig å være sikker på diagnosen før man kutter matvaregrupper som bidrar med viktige næringsstoffer, sier Kaja Helland-Kigen.

Barn med et kosthold uten noen meieriprodukter risikerer å få for lite tilførsel av energi, proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. Undersøkelser viser at dette blant annet kan føre til at de kan ha dårligere vekst.

– Foreldre trenger god opplæring hvis barnet skal kutte ut alle meieriprodukter. Unødvendig strenge dietter kan være utfordrende ernæringsmessig, sosialt og økonomisk, mener Helland-Kigen.

Artikkeltags