Gå til sidens hovedinnhold

Kokker: - Dette bestiller vi aldri på restaurant

Artikkelen er over 3 år gammel

Fisk på mandager, dagens suppe, fancy burgere. Dette holder kokkene seg unna når de selv spiser på restaurant.

- Menyen på en fin restaurant kan være overveldende. For ikke å snakke om vinkartet.

Da kan det være greit å eliminere en del ting du ikke bør bestille med en gang.

Flere kokker, fra kjendiser som Gordon Ramsey og Anthony Bourdain til kjøkkensjefer som svarer anonymt i spørreundersøkelser, advarer mot en rekke vanlige retter på menyen.

Ikke kjøp den «fancy» burgeren

James Briscione er kulinarisk forsker ved Institutt for kulinarisk utdanning i USA. Overfor nettsiden Business Insider anbefaler han å holde seg unna de mest fancy burgerne.

- Det er ingen grunn til noen sinne å betale mye for en burger. Hvis en kokk lesser på med fancy råvarer på en burger, er det bare for å stjele pengene dine.

Briscione understreker at gode burgere lages av kvernet kjøtt fra de mindre kostbare delene av dyret.

- Eksklusivt og dyrt kjøtt i en burger er bare å kaste pengene ut av vinduet, sier Briscione.

Ikke kjøp fisk og sjømat på mandag

Den kjente kokken Anthony Bourdain har en ganske så grei regel hvis han går ut for å spise.

- Jeg bestiller aldri fisk på mandager, skriver han i boken sin Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly.

Det gjelder spesielt restauranter som ligger langt fra råvarene sine, for eksempel i innlandet.

Kollega Silvia Barban forteller det samme.

Årsaken er at fisk og sjømat ofte hamstres inn på torsdager i forkant av helgerushet, og kan være flere dager gammel på mandag.

Barban  er også skeptisk til sjømatspesialer.

- De kan være fantastiske, men også en måte å rydde i kjøleskapet på.

Ikke kjøp mat med trøffelolje

Trøfler er svindyrt. Trøffelolje er derfor sjeldent laget med trøfler, men fremstilles heller kunstig.

- Aldri bestill noe hvor trøffelolje er listet blant ingrediensene. Sjansene er store for at den kunstige trøffelsmaken blir altfor intens, og de to kronene med olje i maten din vil resultere i en kraftig økning i prisen, advarer Briscione.

Ikke be om gjennomstekt kjøtt

Kokker flest unngår å servere kjøtt som er gjennomstekt med mindre det er helsemessige årsaker til det. Derfor er det de minst gode delene av biffen som holdes av til gjennomsteking.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Ikke kjøp «dagens suppe»

I et intervju med magasinet Town & Country er kjendiskokk Gordon Ramsay klar på hva han  aldri bestiller på restaurant:  Dagens suppe.

Om du absolutt vil ha suppe, så har Ramsey et triks som kan avsløre hvor fersk den er.

- Spør hva gårsdagens suppe var. Det kan nemlig godt hende at det er snakk om månedens suppe, sier Ramsay og antyder at en restaurant som har samme suppe som «dagens» flere dager på rad, trolig ikke lager den på nytt hver dag.

Ikke kjøp retter med pasta og kylling

Den amerikanske nettsiden Food Network har foretatt en undersøkelse blant kokker over hele landet om hvilke hemmeligheter på restaurantene gjestene ikke får vite.

Kokkene har fått svare anonymt, og følgelig har de avslørt en del interessante detaljer. Når det gjelder hvilken mat de ikke selv bestiller, det bred enighet om å holde seg unna pasta- og kyllingretter.

Hvorfor? Det er de «mest overprisede» og «minst interessante» valgene på menyen.

Men: Bestill gjerne «Kokkens spesial»

Mange menyer har en rett som kokken anbefaler. Og om vi skal stole på kokkene i undersøkelsen til Food Network, er ikke det et salgstriks.

De fleste av kokkene oppga at spesialitetene var ekte, basert på sesongråvarer og gjerne litt eksperimentelle.

SLIK LESER DU VINKARTET

Her er seks enkle tips til hvordan du velger riktig vin:

1. Unngå vinkart-fellene

Spisestedene utnytter din usikkerhet når du skal lese vinkartet. De fleste amatører tror de velger trygt når de ser seg ut den nest billigste vinen på listen. Det er imidlertid der mange steder plasserer overprisede og ikke gode viner de ønsker å bli kvitt.

Husets vin er også sjeldent et bra valg ettersom de ofte kjøpes inn etter pris og ikke etter smak eller verdi. Unngå disse fellene ved å se ut gjennomsnittsprisen på vinene stedet tilbyr, og la vinvalget ligge tett opp mot denne.

2. Den tunge, røde og den hvite, lette

De fleste kjenner til tommelfingerregelen om at man drikker rødvin til rødt kjøtt og hvitvin til hvitt kjøtt. Men hva med sjømat og pastaretter? Som regel kan du bestille røde viner til de tyngre måltidene og hvite viner til litt lettere mat. Skal du imidlertid gafle innpå med sterk mat, er en søtere vin heller å anbefale.

3. Unngå populære navn

De mest velkjente vinene er som regel også dem som blir presset opp i pris og blir de mest populære valgene. Du kan enkelt gjøre en bedre handel - og samtidig få gode viner – om du velger en spansk Rioja istedenfor en standard Bordeaux, eller en italiensk prosecco som stedfortreder for champagne.

4. Ha en plan b

I uventede situasjoner er hvite viner det mest fleksible valget, og vil gå til alt fra salater til pasta, fisk, kylling og svin. Om du sverger til rødvin, vil de lettere typene kunne gå til flere typer retter enn de tunge.

5. Gjør hjemmeleksen din

Skal du imponere under en middag med kolleger, les deg opp en del grunnleggende kunnskap på forhånd. De fleste restauranter har vinkartet sitt tilgjengelig på sine hjemmesider, eller du kan ringe dem på forhånd for å få det opplyst. Gjør litt research på vinene de serverer slik at du kan spørre dine kolleger om hva de foretrekker samt du kan komme med anbefalinger til de ulike rettene på menyen.

6. Få en anbefaling

Du er ikke alene i din forvirring over vinkartet. Svært mange ser til spisestedets ansatte for anbefalinger. Pek på en vin i din prisklasse og be vennlig om et forslag fra kelneren. Dette er en diskret måte å vise budsjettet ditt og preferansene dine på, samt at du svært sannsynlig vil få anbefalt en god vin.