Bordeaux + Torsk = Sant

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skreien skrider inn mot Lofoten i disse dager, og det burde være tilstrekkelige kvanta av denne delikatesse rundt om i fylkets fiskedisker og utsalg. Imidlertid går ikke all Bordeaux til alt på fisken.

DEL

Velg fremfor alt en tørr hvit Bordeaux. Den takler det meste. Hvis du sverger til rød Bordeaux, velg helst en uten eik og med en god porsjon av den plommepregede og silkemyke Merlot. Jeg gjennomførte tre serveringer. For det første flesket jeg til med formiddagsmat med torskefilet med stekt rogn, stekt bacon, råstekte poteter, bløt løk og ertestuing. Rein rock n’roll på tallerkenen og en skikkelig utfordring for vinen.  Så etter noen timer var det tid for middag! Den begynte med klassisk avkokt torsk med mandelpotet, persillesmør og lettkokte gulrøtter. Deretter dro det seg på med rogn og lever i tillegg. Vel. Vel. Moro var det å prøve 3 tørre hvite og en ueiket rød pluss en eiket rød til dette. Jeg har fremhevet i selve testen hva som kom best ut til de ulike torskerettene.  Velbekomme!

Nr 2825 Chateau Bonnet 2013 kr 124,90

André Lurton, Chateau Bonnet, Entre-Deux-Mers, Bordeaux, Frankrike (Fins overalt i Telemark)

Hvitvin. Druer: 65 prosent Sauvignon Blanc, 25 prosent Sémillon, 10 prosent Muscadelle. Ikke fatlagret. Sukker. 2,4 g/l. Syre: 5,5 g/l

Lys blank strågul. Intens nesle- og stikkelsbæraroma med innslag av sitrus. Delikat og elegant, tørr, men ikke knusktørr, frisk krydret stikkelsbæraktig smak med god konsentrasjon og lengde.

Passer til: En vinnervin til både torsk uten og med lever og rogn, med andre ord en allrounder, prøv den også til skalldyr, skinke og asparges, salat eller kos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: 2013 er jubileumsårgangen av Chateau Bonnet som markerer at det er 60 år siden André Lurton arvet eiendommen. Det merkes at her har han lagt vekt på å lage en vin verdig jubileet. Den beste Chateau Bonnet noensinne? Drikkeklar, vinner ikke på lagring.

Terningkast 6

Nr 33370 Chateau Lafitte-Traminer 2005 kr 209,90

Adrien Traminer, Médoc, Bordeaux,Frankrike (Fins i de fleste polbutikker i Telemark)

Rødvin. Druer: 60 prosent Merlot, 35 prosent Cabernet Sauvignon, 5 prosent Cabernet Franc. Ikke fatlagret. Sukker: 2 g/l Syre: 4,3 g/l

Dyp mursteinrød. Herlig aroma av paprika, blå plommer, solbær, nougat og mint. Middels fyldig smak med plommeaktig fruktighet og balansert konsentrasjon pakket inn i en fløyelsmyk munnfølelse. Lang fløyelsmyk ettersmak.

Passer til: En vinner til avkokt torsk med persillesmør og gulrøtter, går også bra hvis du føyer til rogn, men vinen forsvinner i munnen mot leverens barske transmak. Denne vinen er også et sikkert valg til storfe og småfe samt viltmiddager og Brie, Camembert eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Fantastisk rød Bordeaux fra den fantastiske 2005-årgangen. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 6

Nr 18154 L’Esprit de Chevalier 2012 kr 295

Olivier Bernard, Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 68 prosent Cabernet Sauvignon, 25 prosent Merlot, 7 prosent Petit Verdot. Fatlagret i 12 måneder. Sukker: 1,3 g/l Syre: 5,2 g/l

Dyp blårød med lilla kant. Litt lukket, men tiltalende duft av solbær, lær, vanilje og mineraler. Middels fyldig, frisk og syrlig, klassisk litt tørr og stringent smak. Ganske lang nyansert ettersmak.

Passer til: God til avkokt torsk, men smaker metallisk og tranaktig mot det barskeste tilbehøret, ellers er dette en vin til storfe, småfe, vilt eller kos. Temperatur: 16 grader.

Nr 18153 L’Esprit de Chevalier Blanc 2012 kr 295

Olivier Bernard, Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Hvitvin. Druer: 50 prosent Sauvignon Blanc, 50 prosent Sémillon. Fatlagret 12 måneder. Sukker: 3,9 g/l Syre: 6 g/l

Medium dyp blank strågul. Tiltalende, men litt lukket aroma av sitrus, hvite ferskener, vanilje og mineraler. Middels fyldig delikat og ren gulplommefruktig smak med pen konsentrasjon og glyserolaktig fedme. Ganske lang frisk ettersmak.

Passer til: Gikk både til torsk uten og med lever og rogn, fin til skalldyr, salat eller kos. Temperatur: 12 grader.

Konklusjon: Begge er annenviner hos Domaine de Chevalier. De er litt lukkede og unge nå, men reinhet, balanse og utviklingspotensiale gjør dem til meget bra kjøp. Drikkeklar, kan lagres opptil 7 år.

Terningkast 5

Terningkast 5

Nr 9519 Chateu Rauzan Despagne 2013 kr 117

SCEA Vignobles Despagne, Entre- Dux-Mers, Bordeaux, Frankrike (Fins overalt i Telemark)

Hvitvin. Druer: 60 prosent Sauvignon Blanc, 20 prosent Sémillon, 20 prosent Muscadelle. Ikke fatlagret. Sukker: 1,5 g/l Syre: 5,2 g/l

Lys blank strågul. Fruktig og vegetal, men spinkel og enkel duft av aprikos og gress. Delikat tørr og frisk gulplommeaktig smak med beskjeden konsentrasjon og lengde.

Passer til: Forsvant mot det røffeste tilbehøret, men stod seg bra til avkokt torsk med persillesmør, ellers bra til reker, salat eller kos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Måtelig kvalitet, men lav prislapp, gir score midt på treet. Drikkeklar, bør ikke lagres.

Terningkast 3

Artikkeltags