Det være seg kultvin fra Toscana, nobel vin fra samme region, typeriktig Barbera fra Piemonte eller en hissig rød sicilianer. Hvorfor ikke like godt kaste deg ut i det nå som den siste sommermåneden er i gang.
Måtte den skride langsomt fremover med sol, varme og glede.
Putt pasta i gryta, pizzaen i ovnen og biffen på grillen. Disse vinene passer som hånd i hanske til nettopp disse menyforslagene.
Giovanna e Giorgio Morganti, Castelnuovo Berardenga, Toscana, Italia (Bestillingsutvalget) |
Rødvin | Druer: Sangiovese, Foglio Tondo og Mammolo. Modnet dels i ståltank og dels i brukte store eikefat i ett år. Naturvin. Sukker: 1 g/l Syre: 5 g/l Dyp kirsebærrød. Intens karakterfull aroma av kirsebærsaft, fiol, krydder og middelhavsurter. Middels fyldig rå, ren og bærpreget smak med fabelaktig frisk toppfrukt, livlig syrestruktur og flotte finslepne tanniner. Lang livlig ettersmak. |
Passer til | Pizza, pasta, grillet og stekt småfe og storfe, spekemat eller hygge. Temperatur. 16 grader. |
Konklusjon | Rå, fersk og heftig kultvin signert ekteparet Morganti. Tidligere har denne raskt blitt utsolgt på polet, nå er den mulig å få bestilt via bestillingsutvalget. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år. |
Terningkast | 6 |
Azienda Agricola Graci, Passopisciaro, Sicilia,Italia (Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle) |
Rødvin | Drue: Nerello Mascalese. Modnet i ståltank i ett år. Naturvin. Sukker: 0,5 g/l Syre: 4,8 g/l Middels dyp granatrød. Heftig, ren og rå duft av skogsbær som krekling og blokkebær samt plommer, pepper og urter. Middels fyldig streng og stram, tørr og bittersyrlig smak som virkelig river, sliter og røsker i gommene. Lang substansiell ettersmak. |
Passer til | Grillet og stekt storfe og småfe, smaksrike spaghettiretter og pizzaer, heftige kjøttgryter eller barsk kos. Temperatur: 16 grader. |
Konklusjon | Kreklingaktig tørr og krevende hissig siclianer som du ikke glemmer så lett. Miks Nebbiolo med Pinot Noir så har du både garvestofftørrheten og syrligheten til Nerello Mascalese. Jeg liker den! Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år. |
Terningkast | 6 |
Avignonesi, Montepulciano, Toscana, Italia (Porsgrunn, Skien og Stathelle) |
Rødvin | Drue: Økologisk dyrket Sangiovese fra 10 til 40 år gamle vinstokker. Modnet dels i store slavonske eikefat og mindre franske eikefat i 18 måneder. Sukker: 2 g/l Syre: 5,8 g/l Middels dyp rubinrød. Fornem aroma av kanel, fiol, sisselrot, blå plommer og skyggekirsebær. Middels fyldig, delikat og elegant smak med suveren balanse mellom fruktighet, syre, garvestoff og alkohol. Lang velgjørende rund ettersmak. |
Passer til | Grillet eller stekt, lam, kalv, kje, stekt vaktel, fasan eller perlehøns, vilt, parmesan og pecorino eller hygge. Temperatur: 16 grader. |
Konklusjon | Rødvin som med sin finstemte harmoniske eleganse virkelig lever opp til navnet vino nobile. Den koster sine penger, men er år ut og år inn et meget bra kjøp i sin sjanger. Drikkeklar, kan lagres opptil 10 år. |
Terningkast | 5 |
Azienda Agricola Cascina Corte, Dogliano, Piemonte, Italia (Bestillingsutvalget) |
Rødvin | Drue: Økologisk dyrket Barbera. Modnet i store og mellomstore eikefat i 6 måneder. Sukker: 1 g/l Syre: 6 g/l Dyp rubinrød. Typeriktig duft av skyggekirsebær, blå plommer, fiol og krydder. Middels fyldig til god fylde i en kirsebærsyrlig saftig smak med tilstrekkelig tanninfasthet fra eikefat som også gjør godt den lange ettersmaken. |
Passer til | Grillet eller stekt storfe og småfe, kylling, kanin, kokt torsk, parmesan og pecorino eller hygge. Temperatur: 16 grader. |
Konklusjon | Klassisk lett fatlagret Barbera. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år. |
Terningkast | 5 |