Gå til sidens hovedinnhold

Den gåtefulle druen som passer nesten til alt

Artikkelen er over 5 år gammel

Zin eller Zinfandel egner seg både til inne- og utebruk.

Med andre ord fins en allrounddrue som passer like godt til grillmat som til gryteretter, pizza, pasta og taco. Til og med fins det gode roséutgaver av druen, og de går så det suser til salat, sushi og skalldyr. Dermed trenger du ikke å se på værmeldingen før du velger en Zinfandel på bordet!

Et gåtefullt skjær har lenge hvilt over druesorten med historiske røtter som går fra USA over til Europa, men gjennom et omstendelig puslespillarbeid ble Zinfandel-gåten løst i 2001 av et genetikerteam med Carol Meredith fra Davis-universitetet i California og Ivan Pejic og Edi Maletic fra Zagreb-universitetet i Kroatia i spissen.

Deres DNA-analyser konkluderte med at Californias Zinfandel er i slekt med Italias Primitivo som igjen stammer fra den sjeldne kroatiske druesorten Crjelnak Kastelnaski som atter stammer fra den nesten glemte kroatiske druen Tribidrag.  Historikeren Ambroz Tudor fant på samme tid ut at Tribidrag var beskrevet så tidlig som på 1400-tallet, og at venetianerne brakte den over Adriaterhavet til Italia.

Så over mange land og hav har Tribidrag alias Crjelnak alias Primitivo alias Zinfandel vandret. Fredagens vintest har den i fokus. Oh yeah!

Nr 93700 Gnarly Head Old Vine Zin Lodi Zinfandel 2013 3 liter BIB kr 399,90

Reh Kendermann, Lodi, California, USA (Porsgrunn, Skien og bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 86 prosent Zinfandel og 14 prosent Petite Syrah fra 35 til 80 år gamle vinstokker. Lett fatlagret på franske og amerikanske eikefat. Sukker: 2,7 g/l. Syre: 5,9 g/l

Dyp blårød med filettnyanser. Varm forførende duft av sjokolade, vanilje og bjørnebær. God fylde i en saftig og smaksrik skogsbærsmak. Ganske lang forfriskende og samtidig bløt ettersmak med velintegrert alkohol.

Passer til: Grillet eller stekt storfe og småfe, vilt, pizza, pasta, gryteretter, taco eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Ny, fersk og enda bedre årgang pluss nytt design. Nydelig og anvendelig kartongvin.

Terningkast 6

Nr 20441 Geyser Peak Zinfandel 2012 kr 109,90

Accolade Wines, North Coast, California, USA (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 86 prosent Zinfandel, 12 prosent Syrah og 2 prosent Carignane fra gamle vinstokker. Lagret på fransk eik. Sukker: 0,2 g/l. Syre: 5,7 g/l

Middels dyp purpur. Herlig aroma av vanilje, mokka, blåbær og blå plomme. God fylde i en saftig og forfriskende bjørnebærsmak. Myk og vaniljepreget ettersmak.

Passer til: Grillet eller stekt storfe og småfe, pizza, pasta, vilt, gryteretter, taco eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: En storsjarmør på flaske. 2012–årgangen ble testet, 2013-årgangen, som ventelig er enda fyldigere, er på vei inn. Begge er verdt å prøve. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 6

Nr 2166 Fetzer Valley Oaks  Zinfandel 2012 kr 119,90

Fetzer Vineyards, California, USA (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: 83 prosent Zinfandel, 13 prosent Petite Syrah. Fatlagret i 11 måneder på amerikansk og fransk eik. Sukker: 2 g/l. Syre: 6 g/l

Middels dyp rødfiolett. Bra duft av vanilje, pepper og blå plomme. God fylde i en smaksrik og saftig bærsmak. Bra passe varm og samtidig forfriskende ettersmak.

Passer til: Grillet eller stekt storfe og småfe, vilt, gryteretter eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Fetzer har i de seinere årene ofte skuffet, men er nå ”back on track” med en meget anstendig Valley Oaks. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 5

Nr 96891 Stowells White Zinfandel Rosé 3 liter BIB kr 309,90

Stowells, California, USA (Porsgrunn og Skien)

Rosévin. Druer: 76 prosent Zinfandel, 12 prosent Colombard, 12 prosent Muscat. Kun tankmodnet en kort tid. Sukker: 27 g/l. Syre: 6,8 g/l

Skinnende rødrosa. Gøyal duft av mørke bær, fruktdrops og litt hvitpepper. Slank og delikat leskende og relativt sødmefull smak. Bra fruktfriskhet i ettersmaken.

Passer til: Skalldyr, sushi, salat, pai eller kos. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Gøyal rosé som Liberace ville ha likt! Gøyal prislapp også. En gjennomført rosa vin!

Terningkast 5