Alle tiders Chianti!

Vinfat i kjelleren på Antinoris Gaudo al Tasso-eiendom

Vinfat i kjelleren på Antinoris Gaudo al Tasso-eiendom Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Eller så kan man like godt si Chianti til alle tider: Allerede i det 8.århundre før Kristus syslet etruskerne og grekerne med vindyrking i det vi i dag kjenner som Toscana og Chianti.

DEL

De lærde strides om Chianti-navnets opprinnelse, dog er de enige om at navnet er eldgammelt. Kanskje opprinnelsen er det etruskiske stedsnavnet Clanti. Eller det kan stamme fra det etruskiske begrepet khlant, dvs vann; pga kalkrik jord og hyggelige nedbørsmengder bød området på god vanntilgang.

Eventuelt skriver navnet seg fra det latinske clangor, som vil si klang, lyd eller støy. Området var nemlig rikt på vilt, og klangor kan være knyttet til den støy som klapperne lagde da de skulle jage ut viltet. Nå vel. Visste du at den gamle og gode bastflasken er tilbake på vinmonopolet? Den testes i TA i dag.

Bastflasken har også sin lille historie. Navnet dens er fiasco, men den er ingen fiasko i vanlig forstand. Neida, det gamle italienske navnet fiasco betyr liten flaske og har blitt hengende ved disse bastflaskene. Hvorfor ble de puttet i en bastkurv? Jo, i gamle dager brukte man munnblåste flasker. De var runde i bunnen, og man måtte flette en bastkurv slik at de stod støtt.

Visstnok var dette en fordel for transporten på lasteplanet, men neppe i lagringskjelleren. Men hvem ville vel finne på å lagre disse vinene? Chianti var i de gode gamle dager perlende, lyserød, og sur som fy, men likevel sjarmerende hverdagsdrikke i all sin egenart.

Nå er bastflasken her igjen med bedre innhold, uten Chianti-navnet, men heldigvis fortsatt for nåkonsum til en pizza, pasta eller en salat. Salute!

Nr 34654 Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2011 kr 149,90

Fattoria di Fèlsina, Toscana, Italia (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Sangiovese. Lagret i til dels brukte medium store slavonske eikefat i 1 år. Sukker: Ukjent. Syre: Ukjent

Dyp mursteinrød med rubinnyanser. Herlig sammensatt aroma av mørkbrent kaffe, lær, mørke skogsbær, plomme og lakris. God fylde i en kjøttfull kirsebærsmak med herlig snerten syrestruktur. Lang ettersmak med passelig tannin- og syrefasthet.

Passer til: Storfe, småfe, smaksrike gryteretter, pizza, pasta, torsk, parmesan- eller pecorino-ost eller nytelse. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Kanonbra Chianti som gir ufattelig mye for pengene! Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 6

Nr 33275 Castello di Farnetella Chianti Colli Senesi 2011 kr 113,90

Fattoria di Fèlsina, Toscna, Italia (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: 92 prosent Sangiovese, 8 prosent Merlot. Lagret i 10 måneder på små, medium store og store eikefat. Sukker: 1,3 g/l. Syre: 4,6 g/l

Dyp mursteinrød med rubinnyanser. Deilig aroma av hasselnøtter, sedertre, lyserøde kirsebær og urter. Slank og elegant saftig kirsebærsmak. God sødme og friskhet i en ganske lang ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta, kalv, lam, kje, torsk, antipasti eller kos. Temperatur: 14-15 grader.

Konklusjon: Slankere og mindre kompleks enn Classico-vinen, men et like godt kjøp til sin pris. Grisebillig Chianti rett og slett! Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 6

Nr 18072 Ricaiano Scopetani Toscana Rosso 2013 kr 123

Ricaiono SRL, Toscana, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: 75 prosent Sangiovese, 15 prosent Colorino, 10 prosent Canaiolo. Ikke fatlagret. Sukker: 4,5 g/l. Syre: 5 g/l

Medium dyp rubinrød. Bra duft av skogsbær, urter og bark. Slank, delikat saftig ripssøtsyrlig og ren smak. Bra syrefrisk og litt kjernebitter ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta, antipasti, salat, torsk eller kos. Temperatur: 14-15 grader.

Konklusjon: Delikat, slank og gøyal vin til en meget bra pris. Drikkeklar, egner seg ikke for lagring.

Terningkast 5

Nr 34983 Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2011 kr 162,90

Marchese de Frescobaldi, Toscana, Italia (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: 90 prosent Sangiovese, 10 prosent Malvasia Nera, Colorino, Merlot og Cabernet Sauvignon. Fatlagret i 2 år på brukte barriques. Sukker: 1, 8 g/l. Syre: 5,6 g/l

Dyp mursteinrød med rubinnyanser. Frisk og freidig duft av kirsebær, blåbær, muskatnøtt og pepper. Middels fyldig, frisk og kirsebærsyrlig ren smak. Svært frisk ganske lang ettersmak med tydelig kirsebærsteinbitterhet.

Passer til: Storfe, småfe, pizza, pasta, torsk, smaksrike gryter, småvilt, parmesan- eller pecorino-ost eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Kirsebærpreget og syrefrisk typeriktig Chianti Rufina til meget bra pris. Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 5

Artikkeltags