Tirsdag kveld samlet flere studenter seg i kjelleren på Studentersamfundet i håp om å lære den beste oppskriften på en god mocktail.
Venninnene Marte Larsen (21) og Sunniva Ryland (20) var en av flere studenter som møtte opp.
– Jeg synes det er fint at vi får lære mer om disse alternative. Tydeligvis finnes det mye godt å drikke som ikke nødvendigvis inneholder alkohol. Det tror jeg er veldig bra, sier Ryland.
Etterlyser alkoholfrie tilbud
Bakgrunnen for kurset kommer fra da undersøkelsen «Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT)» for 2022 nylig ble lagt frem. Den viste at studentene i dag etterlyser flere alkoholfrie tilbud.
Aktivitetskonsulent i Juvente, Marie Haug Myhr, bistår under kurset gjennom prosjektet BedreUten.
– De studentene jeg har snakket med, har savnet alkoholfrie drinker ute på byen og på fester. De opplever ofte å kun få tilbudet om en Red Bull med isbiter, forteller Myhr.
Hun ønsker å gjøre det lettere for alle å utforske alkoholfrie valg og alternativer.
– Når man tenker på alkoholfritt, er det ofte brus og øl som kommer opp. Samtidig kan alkoholfrie drikker gjøres til en veldig kul greie, og det er det vi prøver å vise fram, forteller Myhr.
Prosjektleder i Lykkepromille i Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit), Anette Sivertstøl, håper at unge blir mer åpne for flere alkoholfrie tilbud på fester framover.
– En fest med kun alkohol er ikke veldig inkluderende. Nå håper vi at studentene kan la seg inspirere over de gode smakene en mocktail kan inneholde, forteller Sivertstøl.
Kokkens beste mocktail
Kokken, Arnt Steffensen, bidro også under kurset med foredrag og noen gode oppskrifter for en god mocktail.
Oppskrift på mocktail med Eple og IPA
Ingredienser:
- 1/2 dl eplejuice
- 2 cl ferskpresset lime
- 2 cl sukkerlake
- 1/2 dl alkoholfri ILA (øl)
Fremgangsmåte:
- Ha isbiter i et vinglass.
- Hell deretter i eplejuice, lime og sukkerlake.
- Ha i ølet til slutt (det må ikke være IPA, kan godt være en alkoholfri hveteøl)
TADA! Du har en forfriskende og deilig mocktail!
Mer opptatt av helse
Sivertstøl tror det er flere grunner til at studentene nå etterlyser mer alkoholfritt i dag.
– Den nye generasjonen er veldig opptatt av både helse og skole. De vil gjøre det bra på skolen, og samtidig ta seg en god fest uten å måtte være bakfull dagen derpå, sier hun.
Hva er ditt tips for å ikke bli ekstra bakfull?
– Det hjelper veldig med en alkoholfri drikke mellom slagene.
Samtidig peker Myhr på det økonomiske aspektet ved å ta seg en tur ut på byen.
– Det er klart at det koster mye penger å dra ut på en fest. Da kan alkoholfrie drikker være en god løsning, sier Myhr.
– Bidrar til inkludering
Både Larsen og Ryland kan ikke så mye om alkoholfrie drinker selv. Etter Steffensens foredrag, ble de enda mer bevisste på hva en alkoholfri drink kan innebære.
– Det virker som at det er blitt mer akseptert å ta med seg alkoholfri drikke på fest nå enn før. Jeg synes det er kjempebra da det bidrar til en større inkludering blant studentene, sier Larsen.
Venninnene forteller at de helst drikker øl på fest. Nå er de derimot blitt mer åpne for å også ta seg en alkoholfri drikke mellom slagene til neste fest.
Færre mener det drikkes for mye
I 2010 ble vurderte 63 % av studentene at det var et problem at det drikkes for mye i studentmiljøene. Ifølge årets SHoT-rapport, har dette tallet derimot sunket på landsbasis.
Uansett har etterlysningen etter alkoholfrie tilbud økt fra siden samme år.