24. februar er det ett år – 365 dager – siden Russlands invasjon av Ukraina.

– På denne dagen vil folk over hele landet markere sin solidaritet med Ukraina. I Vestfold og Telemark er det planlagt ni arrangementer. Over hele Norge vil det være mellom 80 og 100 ulike markeringer i forbindelse med ettårsmarkeringen, melder Norsk-ukrainsk venneforening.

Tid og sted i Telemark er:

Vinje, Vinjehuset klokken 12.00.

Kragerø, rådhuset klokken 13. 00.

Midt-Telemark, Bø torg klokken 17.00

Skien, Ibsen-monumentet klokken 17.00.

Nome, Ulefoss samfunnshus, klokken 18.00 med fakkeltog til Ulefoss torg.

I tillegg blir det lokale arrangementer som venneforeningen ikke har oversikt over. Sjekk din kommune.

Tenn et lys

– Vi er glad for at det vil være mange forskjellige markeringer i Telemark. At folk stiller opp og viser sin motstand mot Russlands krigføring og terror betyr enormt mye for Ukraina og ikke minst ukrainerne som bor i her, sier Yuliya Haugland, talsperson for Den ukrainske foreningen i Norge.

Markeringene i Norge er en del av en internasjonal markering – og over hele verden skal folk markere sin støtte til Ukraina. Bak de lokale arrangementene står ukrainske foreninger, kommuner, politiske partier og ulike organisasjoner.

– Den brutale krigen i Ukraina har rørt og engasjert oss nordmenn. På ettårsdagen for Russlands angrep håper jeg at flest mulig vil vise at vi støtter Ukraina og deres kamp for frihet. Vi håper at mange i Vestfold og Telemark vil bli med på markeringene lokalt og finner frem det ukrainske flagget, kler seg i ukrainske farger eller tenner et lys hjemme til minne over ofrene for invasjonen, sier Jan Ottesen, talsperson for Norsk-ukrainsk venneforening i en pressemelding.