Innehaver Eivind Toska fortviler over det frekke tyveriet som skjedde onsdag ettermiddag. Inn i butikken kom en pent kledd mann og ba om å få se på gullsmykker. Den serviceinnstilte ekspeditøren viste mannen en rekke ting. Han plukket deretter ut en halskjede i gull samt den billigste gullringen i butikken og sa at de ville han kjøpe. Deretter spurte han om butikken tok kontanter og fikk til svar at det gjorde de.

Mannen unnskyldte seg og sa at han måtte i minibanken for å ta ut penger. I mellomtiden pakket ekspeditøren inn smykkene som han ville kjøpe. Halskjedet hadde en verdi på 2800 kroner mens ringen hadde en verdi på 800 kroner. Mannen kom aldri tilbake og man oppdaget da at det manglet et kjede til 5000 kroner og en ring til over 13000 kroner.

Har bilde av tyven

Innehaver Einar Toska forteller at dette var en mann han aldri hadde sett før.

– Han kom inn i 14.30-tiden og ville se på gullkjeder og gullringer. Selv var jeg opptatt med andre kunder så jeg så ikke hendelsesforløpet. Men han var veldig fingerferdig, det så jeg på videoopptaket etterpå. Han satt og gestikulerte hele tiden og i den ene hånden hadde han en mobiltelefon eller lommebok. Han må ha gjemt ting bak den mens han holdt på, mener Toska som har anmeldt det hele til politiet.

Toska viser også fram de innpakkede smykkene som mannen angivelig skulle kjøpe og pakker dem opp.

– Han ba om den billigste gullringen i butikken til 800 kroner og et kjede til 2800 kroner. Men stjal en ring jeg har laget med diamant til over 13000 kroner samt et gullkjede til 5000 kroner, sukker Toska som også tok kontakt med andre gullsmeder i Porsgrunn for å høre om hadde vært hos dem.

– Det hadde han ikke, men jeg fikk en melding fra en butikk i Holmestrand at han hadde vært der tidligere på dagen. Det virker som han sikter seg inn på de små butikkene, sier Toska som har delt bilde av tyven på Facebook og bedt folk om å dele det videre for å stoppe flere tyverier.

Dro fram lommeboken

Vi tar kontakt med Gullsmèn i Holmestrand som bekrefter at samme mann også var innom dem tidligere samme dag.

– Han sto og kikket i gullskapet og ville se nærmere på smykkene. Det fikk han, men vi holdt et godt øye med på ham. Magefølelsen om sa at det ikke var noe som stemte med mannen, forteller ekspeditør Jeanette Wang og fortsetter:

– Jeg var først alene med ham, men så ble vi to som fulgte med på ham. Han dro også fram lommeboken for å vise at han hadde penger og med det bevise at han var en ærlig fyr. Det er ofte et tegn på det motsatte, mener Wang.

Tok smykket fra tyven

Etter Holmestrand gikk turen til Larvik, der skal han vært innom tre gullsmedbutikker. En av butikkene var Gullsmed Rønning.

– Ja, det er samme mannen som var hos Toska i Porsgrunn, forteller ekspeditørene Siv Anette og Janne. De forteller videre at han prøvde å stjele et panserkjede i gull til 49000 kroner.

– Han er skikkelig profesjonell og fingerferdig. Vi var to stykker som sto og så på ham og la ikke merke til at han gjemte smykket bak lommeboken/mobiltelefonen han hadde i hånden. Men smykket gled litt ut og da så vi det og tok det fra ham. Da ble han veldig stresset og prøvde seg ikke mer og gikk, forteller Siv Anette og legger til at han skal ha vært innom to gullsmeder til i Larvik i tillegg til dem.