Gå til sidens hovedinnhold

Mange trenger din hjelp til jul - slik kan du bidra

Artikkelen er over 1 år gammel

PORSGRUNN: Røde Kors, Omvendt julenisse og Frelsesarmeen merker rekordstor pågang i år. Denne julen er det ekstra mange familier som trenger en hjelpende hånd – i form av mat eller julegaver til ungene.

Omvendt julenisse regner med å hjelpe over 150 familier i Telemark denne julen. Kasser med mat, og gaver til ungene sørger for at julen hos dem som har det tøft økonomisk blir feiret på lik linje som naboer og klassekamerater.

– Mange vil gi, vi har fått inn 39 gaver allerede, forteller Lene Ellefesen ved Comfort Hotel Porsgrunn på Kammerherreløkka. Hun tror gavehaugen under treet i foajeen vil vokse seg stor, og det raskt.

– Mange vet ikke hvordan de kan få gitt til de som trenger det. Her kan de levere gaver under treet, og vi premierer den som leverer gave nummer 100 med en gratis lunsj eller frokost på hotellet. De som ikke ønsker å kjøpe en presang kan kjøpe et gavekort som går til mat eller julegaver, sier hun.

I hotellets første driftsår går også de ansattes julegaver til Omvendt julenisse, forteller hotellsjef Kristine Palmgren.

Julenisse

Omvendt julenisse samarbeider med hotellet i Porsgrunn og Clarion Collection Hotel Bryggeparken i Skien, slik at folk som vil donere en julegave kan levere den under juletreet der. Omvendt julenisse ønsker at gaven er pakket inn, og merket med kjønn og alder den kan passe for.

Julenissen tar imot gaver og gir dem videre til familier som har meldt seg på ordningen. Mange dagligvareforretninger har handlevogner stående til dem som vil donere mat, og på kjøpesentrene Down Town, Lietorvet, Arkaden, Herkules, Brotorvet og Alti Kragerø samles det inn julegaver til Omvendt julenisse.

– Vi har mange gjengangere, de har ikke mulighet til å komme seg ut av fattigdommen. Men den kan ramme hvem som helst av oss. Selv om du bor i et fint hus med fin bil, kan for eksempel et samlivsbrudd gi store konsekvenser for økonomien, sier Runar Abrahamsen.

Enkelte får hjelp ett år, andre hvert år.

Enkle ønsker

Hos Røde Kors arrangeres Ønsketreet for tredje år på rad.

– I år har det nesten bare vært ønsker om klær og behovsartikler, noen har ønsket seg litt sminke, sier Line Mikalsen-Høiback i Røde Kors Omsorg.

– Vi ser en skremmende økning i antallet fattige – og det skjer så fort. De jeg har snakket med forteller om nye regler i alt fra avklaringspenger til kutt i barnetillegg. Folk som allerede balanserer på grensa mister støtte og blir fattige over natta. Da er det aldri noe ekstra igjen, sier hun.

Røde Kors-lederen understreker at det er like mange norske som utenlandske familier som har havnet i fattigdom.

– Jeg synes det er trist at det rammer så mange, og jeg synes det er kjempeflott med Omvendt julenisse, som har mat og andre tilskudd. Frelsesarmeen deler også ut matkasse, og Gjensidigestiftelsen hjelper mange, blant annet med å spandere reise, slik at de kan feire en helt vanlig jul sammen med familien, selv om de bor en togtur unna.

Et ønsketre

Røde Kors Omsorg ser et stort og økende behov. Gjennom samarbeidet med Rotary hjelper de 120 familier i Porsgrunn. Aller flest ønsker seg klær, ulltøy og vintersko.

– Det er litt trist, og gjenspeiler ikke mine barns ønskelister. Dersom det er ei jente på seks år som ønsker seg ny lue og votter, synes vi bare det er hyggelig om man legger til en liten ting ekstra. Samarbeidet med Gjensidigestiftelsen gjør at det også er mulig for oss å supplere litt, sier Mikalsen-Høiback.

Ønsketreet er et juletre med ekte gaveønsker fra barn og unge under 18 år. Ønskene er formidlet via kommunens helsestasjon og skoler. Juletreet står på Røde Kors tilholdssted Henrys Hus i Storgata 101 i Porsgrunn. Der kan man hente og levere inn gaver i ukedagene. Lørdager har Røde Kors Ønsketreet ved rådhusplassen og på Hovengasenteret. Ordningen fungere slik at du plukker et gaveønske fra juletreet, handler inn og leverer gaven til ønsketreet, ved Henrys hus, eller på kommunens servicesenter.

– Vi fjor hadde vi 70 familier på lista, i år har vi 120 familier. Dette er familier som trenger hjelp – og det er et stort skritt å be om den hjelpen for familier som har dårlig råd. Det er fryktelig trist, sier Mikalsen-Høiback.

– Det er 700 barn i Porsgrunn som lever under fattigdomsgrensa. Det er et høyt tall. Det skal vel egentlig ikke skje i denne lille kommunen, sier hun.

Fra julegryta

Frelsesarmeen er en stor aktør i Porsgrunn. 250 familier får mat og gaver derfra denne julen.

– Det vi fikk inn i julegryta i fjor går til gaver i år, sier korpsleder Elin Kjæran i Porsgrunn.

– Søknadsfristen har gått ut, og vi hadde massevis av søkere. De får gavekort på mat og gavekort til gaver til barna. Vi leverer også ut matposer etter behov, og søtsaker som kjeks og sjokolade.

Hun minner om at det ofte er mange barn i en familie, så støtten til 250 familier gir ringvirkninger hos langt flere personer.

– Alle som vil kan gi – vi får ofte strikka sokker som vi setter stor pris på. Det er bare å ta kontakt med oss, sier Kjæran.

La billigvarene stå

Line Mikalsen-Høibeck i Røde Kors har ett juleønske:

– Når kjøpegalskapen setter inn i butikkene ber jeg folk om å ikke kjøpe inn de billigste varene for å gi dem bort. Det har folk råd til å kjøpe selv. La heller være å hamstre billigvarene, slik at det er noe igjen til dem som trenger det mest. Det handler om stolthet.

Hos Omvendt julenisse henger det ofte en ønskeliste i handlekurven på butikken. De får inn aller mest surkål, pepperkaker og brus, og ønsker seg holdbare matvarer. Under juletreet er det enkelte ting som peker seg ut.

– Gode tips til gaver er hodetelefoner eller headset til gaming, hansker, luer og skjerf, og familiespill fra seks år og oppover, sier Abrahamsen.