– Snøskuterne blir ikke plagsomme

Artikkelen er over 5 år gammel

RAULAND: Postmann og tiltakshaver for en ny snøskuterbane på Rauland, Magne Skinnarland tror ikke kjøringen blir plagsom for omgivelsene. TA var med da han testet ut den planlagte traseen.

DEL

Det hardner til mellom hundrevis av hyttefolk og Magne Skinnarland, sønn av grunneier og høyrepolitiker Bjørn Skinnarland som har lagt fram svært konkrete planer for kommersiell drift av en lukket snøskuterbane rett øst for Torvetjønn nær Vierli.

Den etterspurte støyrapporten er oversendt Vinje kommune og nå er Plan og miljøutvalget neste instans i prosessen for en mulig godkjennelse.

PRØVETUREN

Snøfillene faller mykt over området når Magne Skinnarland og landskapsarkitekt Alexander Stettin fra Plankontoret Hallvard Homme AS tar oss med på en prøvetur gjennom den tre kilometer lange prosjekterte traseen som går sør for hovedveien mellom Rauland og Rjukan. Traseen går i lett og relativt krevende terreng med bjørkeskog slik at farten aldri blir høy. Små motbakker krever litt ekstra gass.

– Nesten alle hytteeiere ved Heimveggli må regne med å høre skuterne, men støyen blir ikke plagsom. Men de som først har bestemt deg for å mislike snøskuterlyder blir nok irritert, sier Stettin.

LES OGSÅ: Bråk og brøl over hvite vidder

LES OGSÅ: Kan miste levebrødet

LES OGSÅ: Håpet på ro. Ble urolig 

MÅ LEVE AV NOE

Magne Skinnarland har bodd på Rauland hele sitt liv, kona jobber ved snart nedlagte Rjukan sykehus og sammen har familien to barn. Han er postmann tre dager i uken og instruktør på snøskutere.

– Vi må ha et livsgrunnlag her i distriktene. Jeg ønsker skape noe nytt og så får jeg bare ta belastningen med alle ubehagelighetene fra hyttefolk og noen fastboende, sier Skinnarland.

MERKET

Han garanterer det blir ordnete forhold på banen gjennom vintermånedene. De som forsøker seg på villmannskjøring lukes ut. Forretningskonseptet er en merket og tråkket trasé, rundt 20 meter bred som kan brukes mot betaling eller lånt skuter.

Den planlagte banen ligger i nordhellingen av det vernede Brattfjell/Vindeggen området.

- GÅR SEG TIL

Snøskuterbanen skal ikke knyttes sammen med det nåværende løypenettet for snøskutere som er forbeholdt kommunens innbyggere og som det knytter seg usikkerhet til i tida framover.

Landskapsarkitekt Alexander Stettin tror en snøskuterbane vil gå seg til i lokalmiljøet, også for hyttefolk ved Heimveggli hvor den nærmeste hytta vil ligge 600 meter. Han tror ikke på noe verdifall for hytteeierne og trekker en slags analogi til Holtardalen hvor det slett ikke er rolige tider

– Vi lever i nye tider nå. Kanskje en bane vil tiltrekke seg mer støyresistente folk, undres landskapsarkitekt Alexander Stettin.

Spesielt hytteeier Hans Bugge Paulsen bør være støyresistent eller ta på seg hørselsvern. Hans hytte blir som en slags speakerbu midt i traseen. – Vi finner nok løsninger sammen, lover Skinnarland.

LES OGSÅ: Fire tatt for villmannskjøring på snøscooter

LES OGSÅ: Fiere tatt for ulovlig scooterkjøring

LES OGSÅ: Kvinne skadet i snøscooterulykke 

MOTORFERDSELSLOVEN

Magne Skinnarland ønsker at baneanlegget skal underlegges Lov om Motorferdsel. Det innebærer at veitrafikklovens bestemmelser vil komme til anvendelse.

– Jeg merker interessen for denne banen er stor. Den åpner for at folk utenfra kommunen kan få kjøre snøskutere.

Plan- og miljøutvalget er neste instans før saken går videre til formannskap og kommunestyre.

Artikkeltags