Må punge ut med 6,6 millioner etter en glipp

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Nedre Telemark tingrett har dømt Arkitektkontoret Børve & Borchsenius as til å betale drøye 6,6 millioner kroner i erstatning til Osebakken Utvikling AS.

DEL

Bakgrunnen for søksmålet var leilighetsprosjektet Elvegården på Osebakken i Porsgrunn. Som omtalt i TA 25. september i år, var det Arkitektkontoret Børve & Borchsenius as som lagde reguleringsplanen for Elvegården, i den gamle Osebakken videregående skole/den gamle teknikeren.

KOSTBAR PARKERING

Kort fortalt kom det for en dag at kommunen ikke ville gi tillatelse til den planlagte parkeringsløsninga, og kravet fra kommunen var at disse måtte bygges i et underjordisk parkeringsanlegg.

Osebakken Utvikling AS saksøkte arkitektkontoret og krevde erstatning for kostnadene for å bygge parkeringsanlegget, samt erstatning for prisavslaget de måtte gi på leilighetene.

Osebakken Utvikling AS krevde rundt 14 millioner kroner i erstatning, og de har dermed ikke vunnet helt fram, hvis dommen fra Nedre Telemark tingrett blir stående. Det er fire ukers ankefrist i sivile saker.

- OPPTRÅDTE UAKTSOMT

Nedre Telemark tingrett mener at arkitektkontoret har opptrådt uaktsomt.

- Etter rettens syn utviste Børve og Borchsenius erstatningsbetingende uaktsomhet under utøvelsen av sitt oppdrag for Osebakken Utvikling, hvilket for så vidt ikke er bestridt av arkitektkontoret. Retten mener videre at Børve og Borchsenius' unnlatelser representerer et markert avvik fra en forsvarlig handlemåte, og arkitektkontoret er vesentlig å bebreide, heter det i dommen fra tingrettsdommer Berit Nerva.

I retten opplyste Osebakken Utvikling AS at de til sammen hadde gitt 5,4 millioner kroner i prisavslag for leilighetene, som kompensasjon for at parkeringene havnet i en underjordisk parkeringskjeller. De oppga også tapet på bygginga av garasjekjelleren til rundt 7,3 millioner kroner.

DRØYE 6,6 MILLIONER

Nedre Telemark tingrett har dømt Arkitektkontoret Børve & Borchsenius as til å betale 6 634 101 kroner med tillegg av forsinkelsesrente fra 21. september i fjor, i erstatning til Osebakken Utvikling AS.

Det er foreløpig uvisst om noen av partene vil anke dommen.

Advokat Endre Nåmdal, som representerte Arkitektkontoret Børve & Borchsenius as i retten, sier at han nettopp har fått dommen tilsendt, og at han også må diskutere den med klienten sin.