Ledervervet i KS er ledig etter at KS-leder Bjørn Arild Gram, Sp, ble kommunalminister. Det er to nestledere i KS, to telemarkinger, fylkesvaraordfører Sven Tore Løkslid, Ap, og gruppeleder for Høyre i fylkestinget, Gunn Marit Helgesen.

I utgangspunktet er det lagt opp til at Helgesen, som første nestleder, rykker opp og blir leder i den gjenstående tiden av valgperioden på to år. Men, Sven Tore Løkslid kan komme til å utfordre dette. Hvis Ap og Sp kommer til en enighet.

Sp avgjør det hele

Det er Senterpartiet som kommer til å avgjøre hvem som skal lede KS videre. I de åtte årene Gunn Marit Helgesen var leder av KS, var dette med støtte fra Senterpartiet.

Etter forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2019, ønsket Helgesen gjenvalg. Men, Senterpartiet gjorde et godt valg og ga beskjed om at de ønsket ledervervet. Dermed ble Gram valgt, med støtte fra Høyre, mens Helgesen ble første nestleder.

Ap ønsket Sven Tore Løkslid som leder, men så lenge Sp støttet Høyre, så ble Løkslid andre nestleder.

Gunn Marit Helgesen har tidligere sagt til TA at hun finner det naturlig at det blir et opprykk, der hun blir leder, Løkslid første nestleder og at det kommer en kandidat fra Sp som andre nestleder.

Nå i regjering

Nå sitter plutselig Ap og Sp i regjering sammen. Spørsmålet blir da om Senterpartiet vil holde seg til avtale med Høyre, eller vise til at nå er situasjonen annerledes enn den var i 2019. Snur Sp så vil Løkslid bli valgt.

– Jeg var kandidat til ledervervet på landstinget. Det er ingen ting som har endret seg siden da. Jeg stiller selvsagt opp hvis spørsmålet kommer, sier Sven Tore Løkslid til Kommunal Rapport.

Til TA sier Løkslid at han regner med at det blir en avklaring i løpet av mandagen.

– Dette er en sak som ligger på bordet til partisekretær Kjersti Stenseng.

Noe som betyr at Ap nå drøfter muligheten med Senterpartiet, for å se om partiet vil støtte Løkslid.

– Opp til Ap og Sp

En tredje telemarking som er med i KS, er landsstyremedlem Ådne Naper fra SV. Han sier det hele er opp til Ap og Sp. SV støttet kandidaturet til Løkslid i 2019.

– Det er opp til Ap og Sp. Jeg forventer at de to regjeringspartiene, som har et stort flertall i kommunene og 78 prosent av landets ordførere, ønsker å lede kommunesektoren. Men hvis verken Ap eller Sp har vilje til å lede, faller ansvaret på det tredje største partiet, sier han til Kommunal Rapport.

– Det er naturlig først å se til det største partiet, Ap, og så til Sp, som det nest største partiet. Men vil ingen av de partiene ha ledervervet, er saken klar. Jeg avventer signalene de to partiene kommer med i hovedstyret mandag, sier Naper.