For politikerne blir den viktigste jobben å få flest mulig til valgurnene søndag og mandag. For i mange kommuner kan valget bli avgjort av en håndfull stemmer.

Når stemmene er talt natt til tirsdag så er det nok ikke så mange av ordførerkandidatene i Telemark som kan si med sikkerhet at jeg blir ordfører. Med unntak av en person. Ordfører Erik Haatvedt på Rjukan.

På meningsmålingen som TNS Gallup har gjort for TA i samarbeid med NRK i Telemark, får Erik Haatvedt 59,2 prosent av stemmene. Når det da også er direktevalg på ordfører i Tinn så bør vi vel allerede nå kunne slå fast at ordføreren i Tinn for de neste fire årene heter Erik Haatvedt.

JEVNT MANGE STEDER

Også i noen av de andre ni kommunene som TA presenterer resultatet for i dag er det ordførerkandidater som skiller seg ut. Det gjelder Arne Storhaug i Bø, Hans Sundsvalen i Sauherad som får 51 prosent av stemmene, Rolf Erling Andersen i Skien og Arne Vinje i Vinje. Alle disse har et relativt stort forsprang til sine konkurrenter.

Men i Hjartdal, Siljan og Seljord er det utrolig jevnt.

Tonje Løwer Gurholt i Siljan ligger bare 1,4 prosent bak Ole Kristian Holta fra Arbeiderpartiet.

I Hjartdal ligger Audun Dølen fra Arbeiderpartiet bare to prosent bak ordfører Olav Tho fra Sp i oppslutning.

RØDEST MULIG

En stor overraskelse er det imidlertid i målingene. På Notodden ønsker et flertall av de som svart den rødeste kandidaten av de alle, Asgeir Drugli fra Solidaritetslista. Drugli får langt større oppslutning enn ordfører Bjarne Bakken fra Ap og Nils Bjørnflaten fra Frp. Det kan se ut som om Druglis opptreden under rånersaken har gitt befolkningen tillit til at han også kan styre kommunen fra ordførerkontoret. En oppslutning på 23,5 prosent kan kanskje også gi et signal om at Solidaritetslista kan gå mot et godt valg på Notodden.

I Seljord får Aud Kirsten Jonskås fra Ap 22,7 prosent. Valget her kan bli utrolig spennende, for hele 22,7 prosent sier at de ikke vet hvem de vil ha som ordfører og 22,1 prosent sier at de ikke ønsker noen av de kandidatene TA har listet opp.

MEN INTET ER AVGJORT

Valgforsker Bjarne Kristiansen i TNS Gallup gir imidlertid ordførerkandidatene klar beskjed. Det er nødvendigvis ingen sammenheng mellom den oppslutningen de får og den oppslutningen partiet vil få ved valget.

- En generell tendens er jo at en sittende ordfører får større oppslutning på denne type målinger. Rett og slett fordi det er en person som velgerne kjenner bedre enn de andre kandidatene. Med unntak av der man har veldig profilerte motkandidater.

- Men det er også sånn at det gjerne er en viss sammenheng mellom hvilket parti man ønsker å stemme på og kandidaten man ønsker, sier Bjarne Kristiansen.

MENNENE DOMINERER

Resultatet fra de ni første kommunene viser også at det er mennene som dominerer. Men både i Siljan og Seljord er det mulig at det kan bli en kvinnelig ordfører. Her ser det i alle fall ikke ut til at noe er avgjort snaue fire dager før valget.

Fredag følger vi opp med resultatene for de resterende ni kommunene, Bamble, Drangedal, Fyresdal, Kragerø, Kviteseid, Nissedal, Nome, Porsgrunn og Tokke.

Også fra disse kommunene vil det komme noen helt klare resultater og overraskende resultater.