– LO-sjefen våknet ikke i dag og døde av hjertesvikt, sier kommunikasjonssjef Geir Moen til Nettavisen.

Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, omtalte først det sjokkerende dødsfallet bekrefter dette i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det var FriFagbevegelse som omtalte saken først.:

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn og LO har mistet en ruvende leder, som hadde mange års virke foran seg, sier Peggy Hessen Følsvik i en meldingen.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier Hessen Følsvik.

Det bes om respekt for at familien ønsker ro i denne tiden, poengterer hun.

Meldingen kommer som et sjokk for hele LO-familien. Gabrielsen ble leder i LO på kongressen i 2017. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet, og var nestleder i LO de fire foregående årene.

– En bauta

Store deler av norsk samfunnsliv har uttrykt sorg over Gabrielsens bortgang.

– Det er med sjokk og dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen brått er gått bort, sier Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

– Hans-Christian var en bauta. Han levde og brente for solidaritet og rettferdighet og trygghet for arbeidsfolk. Hans engasjement og innsats har vært utrettelig gjennom mange år, på arbeidsplassen i industrien, som tillitsvalgt i Fellesforbundet og de siste årene som høyt respektert LO-leder, sier Ap-lederen i en SMS til Nettavisen.

– En av mine aller nærmeste i politikken

– Arbeiderpartiet har mistet en kjær partifelle og tillitsvalgt. Jeg sørger over tapet av en god venn og en av mine aller nærmeste i politikken. Vi kjenner dyp sorg over tapet av gode, blide, solide og lojale Hans-Christian. Mine tanker går til Trine og Camille for den store sorgen de nå opplever. Vi står sammen med dem, sier Gahr Støre.

NHO-sjef Ole Erik Almlid hyller sin motpart i LO.

– Det er med sjokk og stor sorg vi i dag har mottatt budskapet om at Hans Christian Gabrielsen er død. Han var en god og nær venn, en svært dyktig leder og markant og viktig leder av LO. Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterk berørt av dette, sier han til Nettavisen.

Stavrum: – Sympatisk og godt likt

Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum minnes Gabrielsen som en godt likt person:

– LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var en sympatisk og godt likt person, men solid fotfeste i fagbevegelsen. Han kom fra privat sektor og ble lyttet til med respekt i næringslivet.

Stavrum fremhevere at flere regnet Gabrielsen som en mulig framtidig leder for Arbeiderpartiet.- Gabrielsens dødsfall er tragisk, og sympatien går til hans nære familie og store vennekrets i Arbeiderpartiet og LO. Han hadde en stor framtid foran seg og hadde mye ugjort.

Anniken Huitfeldt har lagt ut denne tweeten:

Utdannet prosessoperatør

Gabrielsen kom fra Slemmestad i daværende Røyken kommune og tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier. Der jobbet han i 1984 til 1995, samtidig som han ble stadig mer engasjert i fagforeningsarbeid.

I fagforeningen på Tofte ble han tillitsvalg, og veien var kort til en jobb i Fellesforbundet i 1996, hvor han ble 2. nestleder i 2003.