– Vi gleder oss veldig til å sette i gang julemarked igjen. I fjor droppet vi den tradisjonelle formen på grunn av smittevernhensyn, men vi holdt opp de tre siste helgene. Men da var det bare åpent med de faste driverne. Det kom ganske mange da også, forteller daglig leder Mette Sanden i Øvre verkets venner.

Bare utendørs

Men hun er glad for å kunne utvide konseptet igjen.

– Men det blir ikke like fullt som før koronaen.

Og en av forandringene er at de eksterne utstillerne må stå ute.

– Det er på grunn av at vi har så små rom, og vi vet at det pleier å bli stappfullt. Det er ikke forsvarlig av smittevernhensyn, forklarer Sanden.

Det har gitt delte reaksjoner.

– Noen synes det er trist, og har trukket seg. Andre synes det er helt topp å være ute. Da blir det liv og røre på tunet.

Et variert utvalg

Antallet blir likevel stort.

– Det blir 25–30 utstillere inklusive de faste, sier hun og lover et variert utvalg av produsenter som kommer som kan tilby juleprodukter av mange slag. Det blir servert kaker og rømmegrøt.

Midt på søndagen blir det julesanger på tunet spilt av Ulefoss musikkorps, tradisjonen tro.

Men ingen nisse for de som skulle ønske det.

– Han fikk ikke koronapass i år, men vi regner med at han dukker opp et annet år. Ellers blir det pyntet opp tradisjonelt med lys og furubar. Det skal bli julestemning, lover hun.

Julebutikken er nylig ferdig dekorert fra høst til jul.

– Det er mange gavemuligheter. Vi håper folk tar en titt inn. Så får vi bare passe på at det ikke blir for mange samtidig, sier hun.

Julemarkedet går over lørdag og søndag førstkommende helg.

– Men på alle lørdager har vi åpent hus, vi lukker ikke på mandag.

Stengt etter jul

Men når julehøytiden setter inn, låses dørene.

– Da lukker vi og åpner ikke før midt i februar. Vi tar alltid en tidspause da på halvannen måned. Da må vi ha litt ferie, sier den engasjerte daglige lederen som snart runder et lite jubileum.

– Jeg er snart 75 år, om vel fem år er jeg 80 år. Da må jeg ha litt fri, sier Sanden som sammen med ektemannen er med på mange ting.

– En holder seg ung og frisk på den måten. Vi er en aksjonsgruppe, vi. Gunnar er likedan, sier hun om ektemannen.

Hun gleder seg over en fin utvikling etter nedstengningen i vår.

– Vi har hatt en kjempegod sommer, og en fin høst. Det har vært fullt på arrangementene. Folk er sultne på kultur og sosialt treff.

På tirsdagene kommer det en gjeng på 15–16 stykker, bare for å prate.

– Det er viktig det også, påpeker hun.