Gulsetjentene har jobbet med veiledning av bedrifter, strategisk merkevareutvikling og teknologi de siste årene - og etablerer nå en filial av merkevarebyrået XY01 i Skien.

- Jeg håper at vi kan få til et miljø hvor folk har lyst til å stikke innom. Vi sitter midt i byen og er opptatt av å hente inspirasjon og å følge med på alt det som skjer, sier Linn Åkerdalen Fjeld, litt nyforelsket i hjembyen etter flere år utenbys.

Fra gründerspire til vekstbedrift

Bedriften XY01 er tuftet på kombinasjonen av mennesker og teknologi.

- Grunntanken er at kombinasjonen av mennesker og teknologi legger til rette for bedre posisjonering og raskere vekst for bedrifter i en verden som stadig endrer seg, forteller Linn, mens Carina er med i samtalen via skjerm.

- Innen strategisk merkevarerådgivning har vi allerede store kunder som Kongsberg-gruppen og Bergans, men også små kunder som smykkedesigner Linn Sigrid Bratland i Vinje. Nå vil vi også hjelpe oppstartsbedrifter, sier Carina.

Bedriften lanserer på nyåret et konsept som vil hjelpe oppstartsbedrifter med kommersialisering og vekst.

- Det er så mange gründere som ofte blir for opptatt av teknologien og det de har utviklet at de glemmer å ha fokus på hvorfor folk skal bry seg - hvilket problem løser teknologien? Oppstartsbedrifter må tenke på brukeren, ikke før noen ser behovet, tjener man penger, presiserer Linn.

- Vi var litt "nørds"

De vokste opp på Gulset, og lillesøster lot seg stadig inspirere av storesøster.

- Vi var nok glad i teknologi og duppeditter fra vi var små, for da jeg var 10 år bygde jeg min egen PC, og vi skrudde fra hverandre pappas mobiltelefon til stor frustrasjon selvfølgelig. Vi gikk begge realfag og var litt "nerds" begge to, forteller Carina og ler godt.

Carina er en av tre partnere i XY01. Nå har de sju ansatte i Oslo og etablerer en filial i hjembyen på Hotellet kontorhotell vis a vis Rådhuset. Da var de raske til å kapre Linn fra sin stilling i Aider, for å drive filialen.

Raskt voksende miljø

Bedriften ble etablert for to år siden, og før det har begge de to jobbet i ulike gründerbedrifter både i Norge og utenlands.

- Vi håper å få til et nettverk for disse gründerbedriftene. Vi jobber for å etablere ulike samarbeid med lokale bedrifter og håper også på støtte fra bedrifter i regionen som kan være med på partnersiden når vi lanserer vårt startup-program, sier de to og forteller at gründermiljøet har vokst raskt den siste tiden.

- Det er et raskt voksende miljø for oppstartsbedrifter, ikke bare i Oslo, men også her, sier de to og oppfordrer gründerspirer til å satse.

- I Norge har så mange gode støtteordninger for oppstartsbedrifter, at det bare er å kaste seg ut i det, sier de to avslutningsvis.