Gå til sidens hovedinnhold

Hvor er de rød-grønne i momsdebatten?

Artikkelen er over 12 år gammel

Hvis et lokalt Røde Kors lag i Telemark kjøper en snøscooter som kan bidra til å redde liv på fjellet, betaler de 25 prosent i moms.

Når høyfjellshotellet gjør akkurat det samme, kan de trekke fra momsen. Næringsdrivende og det offentlige får trekke fra moms på innkjøp, mens frivilligheten blir sittende igjen med en momsregning på ca. 1 milliard kroner i året. Staten tar inn totalt ca. 190 milliarder på MVA avgiften! Det er meningsløst. Helt korrekt kaller landssammenslutningen Frivillighet Norge denne ordningen for «skatt på frivillighet».

Hjartdal Røde Kors er et illustrerende eksempel. For dem betyr moms på de investeringene som er gjort i klubbhus og garasjer hele 300000 kroner. Hvor mye er regningen for Røde Kors i Skien eller Porsgrunn? For fotballklubben? Speideren eller håndballen?

Det offentliges oppgave er å legge til rette for frivillighet og stimulere til økt frivillighet - og det kommer til å bli enda viktigere i tiden fremover med økt behov for ulike tjenester innenfor strammere rammer enn før. Ikke fordi frivilligheten skal overta det offentliges oppgaver eller rolle, men fordi vi trenger frivilligheten som et supplement til kommunenes tjenestetilbud i Telemark.

Det er grunnleggende feil at staten ser på frivilligheten som inntektskilde. Frivillig sektor må stimuleres til aktivitet, ikke hemmes av skatter og avgifter. Høyre mener derfor at skatten på frivillighet må fjernes ved første og beste anledning.

Jeg mistenker at mange av de rød-grønne politikerne er enige med Høyre i dette kravet. En underskriftsaksjon mot frivillighetsskatten har fått signaturen til både SVs Arne Vinje og Senterpartiets Olav Tho. Det fortjener de all honnør for. Denne saken burde det være enkelt å samles om på tvers av partigrensene. Derfor er det tilsynelatende lave engasjementet fra regjeringspartienes stortingskandidater skuffende. Meg bekjent har de rød-grønne lovet å fjerne momsen i Soria Moria-erklæringen, men jeg har ikke registrert protester fra noen av Arbeiderpartiets tre representanter på at ingenting har skjedd. Kom igjen nå, Aasland, Olsen og Oppebøen! Dere har regjeringsmakt. Det er på tide å få noe gjort.

Torbjørn Røe Isaksen, 1. kandidat Telemark Høyre