STOR GLEDE

Midt i koronasendinga på tv '

ringar Live på fire år til farfar

og seier:

Farfar, i dag har eg

sykla utan støttehjul! '

Farfar veit ikkje kva framtida vil bringe,

men han veit om ei stor glede -

utan støttehjul.


– Lyrikk kan være en brobygger mellom mennesker. Dikt kan være slitesterkt i vanskelige tider. Du trenger ikke så mange ord, men små hverdagslige handlinger du kan dele med andre, sier Oddmund Haugen. Han satt i stuen og så på koronasendingen på TV da barnebarnet, ringte og fortalte at hun hadde syklet uten støttehjul.

– Det var en stor hendelse i hennes liv, uten å måtte tenke på kornaviruset. Men det må farfar tenke på. Ingen vet hvordan framtiden blir, sier Oddmund. Da han la diktet ut på Facebook, lot ikke reaksjonene vente på seg. Mange viste sin begeistring for diktet han delte.

14. mars skrev han «Saman».

Saman

Saman skal vi bere låtten og gråten.

Saman skal vi bere smila og tårene.

Saman skal vi bere det lette og det vanskelege.

Saman skal vi finne ord for det ordlause.

Saman skal vi finne det som løyser opp og bind saman.

– På grunn av situasjonen får vi en samling rundt viktige verdier, sier Oddmund og legger til at diktene gir han noe å pusle med, og avleder oppmerksomheten fra situasjonen rundt koronaviruset.

– Det å lese litteratur, og spesielt dikt, blir veldig viktig for meg nå.

Klemmer og omfavnelser

Tre konserter lyrikeren skulle deltatt på har blitt avlyst på grunn av korona.

– Men det blir bagateller nå, sier Oddmund Haugen. Han bruker også tiden på å gå turer med kona i Gulsetmarka, men merker at mange viser frykt i møte med andre nå.

– Nå må alle vise avstand, og mange ser nesten redde ut når de møter andre. Jeg ser fram til at folk holder rundt hverandre igjen og gir hverandre en klem.

FAKTA: Oddmund Haugen

Oddmund Inge Haugen (født 25. mai 1951) er en norsk lyriker. Han er opprinnelig fra Vråliosen i Kviteseid kommune, men har bodd mesteparten av sitt liv i Grenland.

Haugen debuterte som lyriker i 1975 med diktsamlinga Doggdropen. Seinere har det kommet fem diktsamlinger til: Elvesteinen (1976), Gras og ugras (1979), Lengtande landskap (1996), Gule vengeslag i februar (2005) og Å vere attende (2011). I tillegg kan nevnes CD-en Møtestader (2002).

Haugen skriver både kortdikt og mer tradisjonelle rimdikt. Svært mange av sangtekstene hans er tonesatt. Haugen er en typisk årstidslyriker. Han benytter ofte bilder fra naturen for å skildre menneskelivet. Sammen med Magnar Kleiven har han også skapt begrepet helselyrikk.

Kilde: Wikipedia