En regjering der Frp er med, kan de to partiene ikke støtte dannelsen av. Venstres Lars Sponheim sier rett ut at han da foretrekker en mindretallsregjering under ledelse av Jens Stoltenberg. KrFs Dagfinn Høybråten følger opp: - Når Erna Solberg åpner for en firepartiregjering uten å ha dekning for det, må hun regne med svar.

Det er ikke nytt at de to sentrumspartiene ikke vil regjere sammen med Fremskrittspartiet. Det har de sagt mange ganger både før og etter stortingsvalget for to år siden, som førte til at den daværende sentrum-høyreregjeringen måtte gå. Dagfinn Høybråten har derfor helt rett når han påpeker at Erna Solberg ikke har dekning i sentrumspartiene når hun forsøker å få til et firepartisamarbeid dersom de rødgrønne partiene mister flertallet i 2009. Når Sponheim går et skritt lenger enn det han har gjort før, og sier at han foretrekker en Ap-ledet regjering framfor en der Frp er med, er det en advarsel til Høyre med bakgrunn i det partiet har gjort i Oslo og Bergen. I landets to største byer har Høyre foretrukket å ta med Frp i byregjeringer og holdt Venstre utenfor. Det som skjer der, har nasjonal overslagseffekt, sier Sponheim til Dagsavisen.

Siv Jensen sier at Sponheims utspill kommer som lyn fra klar himmel, mens Høyreledelsen er skuffet. Begge deler er spill for galleriet. De vet at det er reelle politiske årsaker til at de to sentrumspartiene ikke vil samarbeide med Frp. På områder som er vesentlige for sentrumspartiene, står de nærmere Ap enn Frp. Lars Sponheim har derfor også rett når han sier at en mindretallsregjering ledet av Stoltenberg vil ha gode muligheter for å manøvrere i Stortinget, og ligge tettere opp til Venstre enn en regjering der Frp er med.

Det eneste som kan bringe Frp inn i regjeringskontorene, er altså at det får flertall sammen med Høyre. Det er lite trolig. Den samlede oppslutningen om de to partiene har ligget forbausende stabil i 20 år. Høyre og Frp fikk til sammen om lag 36 prosents oppslutning både i 1985 og i 2005. Det skal derfor et politisk jordskjelv til før det blir parlamentarisk grunnlag for en blå-blå regjering.

Helt siden John Lyng begynte å rydde veien for borgerlig samarbeid for snart femti år siden, har Høyres vei til regjeringsmakt gått gjennom sentrum. Slik er det fremdeles. De som har tvilt på det, har nå fått klar beskjed av Lars Sponheim: Fortsetter dere og flørte med Frp, får dere Jens Stoltenberg.