Det som tidligere var kalt opposisjonens debatt, ble i år like mye en debatt mellom opposisjonen. Avstanden mellom sentrum og Frp ble i hvert fall ikke mindre i løpet av torsdagen, og gjorde det enda mer uklart hva som egentlig blir alternativene til den sittende regjeringen om to år. For når lokalvalgene nå er over, er det stortingsvalget 2009 rikspolitikere har blikket fast festet på.

Debatten understreket at Venstre og KrF vil ikke sitte i, og heller ikke være fødselshjelper for, en regjering der Frp er med. Frp vil ikke lenger finne seg i å bli oversett, det vil si bidra til at det blir dannet en borgerlig regjering, uten at partiet selv er med. Høyre vil gjerne ha alle fire med i en mulig flertallkonstellasjon, og har ikke gitt opp håpet, mens Frps Siv Jensen slo fast at Lars Sponheim (bildet) i virkeligheten hadde skiftet side, og nå støttet «sosialistene». Det skulle velgerne få klar beskjed om.

Den første debatten etter et valg er også anledningen til å se de gode sidene av resultatet, både for partier som gikk fram og de som gikk tilbake. Mens Venstres Lars Sponheim var strålende fornøyd med partiets knappe seks prosent, det beste på 35 år, erklærte KrFs Dagfinn Høybråten at sentrum er tilbake som et selvstendig alternativ i norsk politikk. Det kan han neppe mene for fullt alvor, i hvert fall ikke hvis Sponheims definisjon av sentrum legges til grunn. Han mener at det for tiden består av Venstre og KrF.

Fremskrittspartiet har gått kraftig tilbake på tre meningsmålinger denne uken, og gjorde et dårligere lokalvalg enn forventet. Det er muligens årsaken til at Siv Jensen valgte å satse på velkjente vinnersaker i trontaledebatten i stedet for å forsøke å minske avstanden til sentrumspartiene. Strammere krav til innvandrere, mer til minstepensjonister og sykehus og fond for veiutbygging, sa hun, før hun gikk til et voldsomt angrep på Venstre.

I virkeligheten er det sentrumspartiene som har bestemt hva slags regjering landet skal ha helt siden Willoch-regjeringen falt i 1986. Aps mindretallsregjeringer fra 1986 til 1997 støttet seg på både KrF og Sp. Sp har følt seg mest hjemme på venstresiden i tjue år, mens KrF valgte høyresiden i 2001, fordi partiet ble tilbudt statsministeren. Venstre har hittil plassert seg på høyresiden. I 2009 kan sentrum igjen komme til å avgjøre hvem som får danne regjering.

Det kan godt bli Jens Stoltenberg, selv om de rød-grønne mister flertallet. Det er mye opp til Ap selv, om det viser vilje til forlik med sentrum, eller bare bruker sitt eget, knappe flertall de neste to årene.