Det er noen år siden den anerkjente kunstneren Torbjørn Kvasbø var her sist. Det var under Porselensbiennalen, og han lot seg fascinere av materialet porselen.

- Vet du hvem som er her eller?

– Porselen er noe av det fineste man kan arbeid med – samtidig det vanskeligste. Det er det reneste leirematerialet og med den workshopen jeg var med på sist, avsluttet vi på en måte en 140 års lang historie på PP. Ovnene ble jo stengt rett etter. Da er det er fantastisk å få lov til å jobbe med dette igjen, forteller Torbjørn Kvasbø.

– Og husk, han er jo en guru innen keramikk, sier Catrine Danielsen, som inviterte kunstneren til Porsgrunn.

– Da han var her under workshopen i 2009 var det sånn: «Vet du hvem som er her, eller» sier Danielsen, som er glad for at Kvasbø er tilbake.

 

1,5 tonn

Den gang lagde han en vaseklase, som ble en forløper til den som monteres i disse dager.

– Ja, denne er noe større. Vi har brent 2300 vaser og ferdig vil den veie totalt 1500 kilo. Men taket skal holde, humrer kunstneren, som forklarer at dette er som et eksperiment.

Innkjøpt av Nasjonalgalleriet

– Den jeg lagde under biennalen i 2009 stilte jeg ut hos Kunstnerforbundet i Oslo og den ble innkjøpt av Nasjonalgalleriet. Nå ville jeg se hvordan jeg kunne eksperimentere videre med det ornamentale og det arkitektoniske uttrykket. Og det som er så moro er jo at hver og én vase er helt unik med sin helt unike historie. Det er fantastisk å kunne leke og arbeide med dette igjen, smiler Kvasbø.

Bli med bak kulissene

Publikum inviteres nå til en kikk inne hvor skulpturen monteres.

– Det er jo ikke så ofte en får anledning til å være med kunstneren inne på atelieret og ta en kikk bak i kulissene. Jeg tror nok folk vil få en følelse av andektighet når de ser kunstneren arbeide og ser hvilken stor jobb som faktisk ligger bak. Hittil har monteringen tatt om lag to uker, forteller Catrine Danielsen.

Alle vasene er brent på 1400 grader, ellers er ingenting gjort etter det.

 

Porselenet ut i verden

Etter at den er stilt ut i Kunsthall Grenland skal den videre til Frankrike.

– Jeg tar den med til Paris hvor en av Europas største porselensfabrikker ligger. Deretter håper jeg også å kunne vise den på en utstilling jeg skal ha i Korea, forteller kunstneren.

– Det er utrolig kult. Han tar faktisk historien inn i framtida, avslutter Catrine Danielsen.