Dette prosjektet har Telemark museum ved avdelingsleder for bygningsvern, Bjørn Rudborg, ansvaret for.
Selv byggingen finner sted i et verksted ikke langt fra museet. Konkret, i målestokken 1:3, gjøres den av tradisjonshåndverker Hans Petter Musum, og han har holdt det gående hele mai og nærmer seg å kunne legge på taket.
Gran fra eget skogsfelt
- Jeg bygger jo en kopi av Holta-stua i et langt mindre format enn den originale. Siden materialene er så mye mindre, er det mer utfordrende å få de ulike elementene på plass.
- Men teknikken jeg benytter er den som er vanlig når det gjelder lafting, forteller Musum.
Musum bruker gran, fra et eget skogsfelt nær Kragerø.
Har sin pris
- Telemark museum har et ansvar for å formidle bredt. Ved nærmest å lage Lego med øks eller benytte et byggesett av tre, vil vi kunne formidlet tradisjonell byggeteknikk til barn og unge, forteller Rudborg.
- Hvor kan dette byggesettet komme opp?
- Selvsagt kan det gjøres på museet hvis klassene kommer hit eller det kan skje i forbindelse med utstillinger andre steder.
- Koster det mye å få til dette prosjektet?
- Det er ikke billig, noen hundre tusen kroner vil det nok komme på.
Rudborg og Musum har ikke finregnet, men regner med at det vil ta noen timer å sette opp miniatyren i forbindelse med elevbesøk.
De holder det dessuten som sannsynlig at de elevene som er fysiske anlagte spesielt vil la seg inspirere av modellen.
Holta-stua var for øvrig en av de første stuene som kom til Brekkeparken.
Lafte-fakta
En veggkonstruksjon av liggende tømmer, og der stokkene legges med topp- og rotenden vekselsvis til hver sin side - og holdes på plass ved sammenføyning i hushjørner og tverrstående vegger, er laft eller lafteverk (kilde: Store norske)
Byggemåte er kjent helt tilbake til oldtiden - tiden før år 476 etter Kristus. Laftehus fra 1200-tallet er bevart. I Norden er de eldste eksemplene i arkeologiske utgravinger fra vikingtiden.
Lafting har vært den dominerende byggemåten her til lands fram til slutten av 1800-tallet - mens i resten av Europa var "utmurt bygningsverk" det vanlige.
Furu skal være det meste benyttede materialet.