ÅS: I kjølvannet av terroraksjonen i Paris, viser kunstneren tegningene sine offentlig. Søndag åpner en utstilling i Ås med tegninger som satte den somaliske tegneren Abdullahis liv i fare. I dag lever han i asyl i Skien.

Etter å ha provosert både Al-Shabaab og myndighetene i Somalia flyktet han til Egypt i 2005. I 2011 ble han den andre tegneren som fikk asyl i Norge for sin uttrykksform.

– Vi har laget i stand en utstilling på kort varsel etter at universitetsbiblioteket her på Ås fikk tilbud fra biblioteket i Skien der han bor, om å samarbeide om en utstilling med Abdullahis tegninger. Men biblioteket hadde ikke plass til en slik utstilling, så vi har overtatt, sier Solveig Arnesen i Vitenparken Ås.

FARLIG HUMOR

Utstillingen er en del av prosjektet «Når humor blir farlig – forbudte tegninger». 
Abdullahi tar for seg flere ømtålige temaer som korrupsjon, religiøs fundamentalisme, pirataktiviteten utenfor Afrikas horn og politikk generelt i sine tegninger.

Professor ved Noragric, Stig Jarle Hansen åpner utstillingen søndag. Kunstneren kommer til Ås først 4. februar. 
Hansen er en kjenner av Somalia. Av utdanning er han statsviter og historiker og for tiden førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier, Noragric, ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Han har spesialisert seg på sikkerhetspolitikk på Afrikas horn og har fungert som rådgiver for norske, britiske og tyske myndigheter i forhold til disse landenes strategier i området.

RØD TRÅD

Utstillingen står frem til 15. februar. 
Flere forskere fra Campus Ås vil bli trukket inn for å holde foredrag og det jobbes også med å få til et samarbeid med Avistegnernes Hus i Drøbak.

– Det er lagt opp til foredrag flere kvelder der ytringsfriheten er den røde tråden. Blant annet håper vi å få redaktør Per Edgar Kokkvold hit en kveld, sier Arnesen.