– Uansett om jeg vil eller ikke, må jeg være med

PROVOSERT: – Jeg blir provosert når leder i NBK, Hilde Tørdal, sier at målet for profesjonelle kunstnere ikke er å selge, men å presentere kvalitet, sier Thore Sveberg. Han er ikke interessert i at fem prosent av kunstsalget hans skal gå til Billedkunstnernes hjelpefond.

PROVOSERT: – Jeg blir provosert når leder i NBK, Hilde Tørdal, sier at målet for profesjonelle kunstnere ikke er å selge, men å presentere kvalitet, sier Thore Sveberg. Han er ikke interessert i at fem prosent av kunstsalget hans skal gå til Billedkunstnernes hjelpefond.

Artikkelen er over 5 år gammel

KRAGERØ: – Uansett om jeg vil eller ikke, må jeg være med på å sponse de profesjonelle kunstnerne. Det synes jeg er urettferdig, sier Thore Sveberg.

DEL

Jeg synes ikke det er greit å støtte de som motarbeider meg, men må jo følge norsk lov. Jeg blir provosert når leder i NBK, Hilde Tørdal, sier at målet for profesjonelle kunstnere ikke er å selge, men å presentere kvalitet, sier Thore Sveberg.

Hilde Tørdal understreker at alle kan søke om støtte fra Billedkunstnernes hjelpefond.

– Medlemmer av NBK blir ikke favoriserte, sier hun.

Thore Sveberg har atelier og galleri hjemme i Kragerø, og stiller ut på Arntsholmen om sommeren. Thore Sveberg selger godt.

– Selv om jeg ikke er organisert, går fem prosent av salget til Billedkunstnernes hjelpefond, dersom maleriene koster over 2000 kroner. Når såkalt profesjonelle kunstnere tar fem års utdanning, er det skattebetalerne som sørger for at de kan leve av det de driver med, sier 72-åringen, som vanligvis er rød i sine politiske oppfatninger.

– Nå høres du ut som en Frp-politiker?

– Jeg gjør kanskje det, men jeg synes de som tar kunstutdannelse kan få stipend de første to årene. Etter det bør de greie seg selv, mener han.

POPULÆR

Thore Sveberg er utdannet ingeniør, og har både vært leder i Siemens og lærer på Kragerø videregående skole. Kragerømannen har atelier hjemme og stiller ut på Arntsholmen hver sommer. Blant dem som har kjøpt bilder av ham er Siemens AS, Telemark fylkeskommune, Kværner Engineering, Lærdal Medical, British Petroleum, Stavanger Rørhandel, Uni Storebrand, Rogaland Trafikkselskap, Kragerø kommune, Norske Shell, Kragerø sparebank, Mong Invest, Aker Base, Saga Petroleum, Block Berge, Strand kommune, Farsund Kunstforening og Bærum kommune.

– Maleriet som henger på rådmannens kontor i Kragerø kostet 35 000 kroner. Jeg håper Inger Lysa beholder det. Det dyreste maleriet han har solgt, hadde en prislapp på 50 000 kroner.

– Det solgte jeg da jeg hadde galleri i Oslo. Nå henger det på veggen til et IT-firma i Oslo.

Om vi skal kalle ham amatør eller profesjonell, vet han ikke.

– Men jeg føler meg mer profesjonell enn de såkalt profesjonelle. Han vet heller ikke om han skal kalle seg kunstner.

– Det er når andre kaller meg det, i alle fall.

TAKKER

For mange år siden var han med på Jomfrulandsutstillingen. Så ble den årlige mønstringen forbeholdt deltakere som var utdannet som kunstnere eller kunsthåndverkere, var blitt antatt eller hadde oppnådd poeng ved juryerte utstillinger og var medlemmer av kunstner- eller kunsthåndverkerorganisasjoner. Deretter ble det vedtatt at Jomfrulandsutstillingen skulle være forbeholdt utstillere med tilknytning til Kragerø, utvalgt av en jury.

Det ble det debatt og sinte leserinnlegg av.

– Jeg solgte mest av alle. Derfor fikk jeg ikke bli med, mener han. På en utstilling solgte han bilder for 250 000 kroner i løpet av 14 dager.

– Da jeg stilte ut i Kragerø kunstforening i 1996 og solgte bilder for 100 000 kroner, sa folk: «Det er vel fordi han kjenner så mange». Så stilte jeg ut på Galleri 1814 på Eidsvoll, og solgte for dobbelt så mye. Der kjente jeg ingen. Jeg har vært heldig, og føler meg privilegert. Jeg ble bedt om å sende inn bildene mine til en jury en gang, men det takket jeg nei til. Jeg har ikke lyst til å menge meg med den gjengen der, sier Thore Sveberg. Likevel mener han at han har mye å takke det profesjonelle fagmiljøet for:

– De har fått det til å gå en djevel i meg. Jeg har jobbet som faen for å bli flink.

Artikkeltags