Gå til sidens hovedinnhold

Har laget spesialeffekter for Hollywood-filmer i ti år: Nå lærer Ragnhild bort hemmelighetene bak filmtriksa

Artikkelen er over 2 år gammel

FLATDAL: Hun har jobbet med spesialeffekter og masker til Harry Potter og andre store filmproduksjoner de siste ti årene. Nå lærer hun bort hemmelighetene på kurs i Flatdal.

– Hvis det bare blir nok folk tror jeg dette kan bli helt fantastisk, sier Ragnhild Prestholt. Sammen med bestemor Synnøve Grøstad og pappa Kjell Arne, byr hun på utendørs frokost på Nedre Grøstad like ved Nutheim i Flatdal. To kraftige steinkast bortenfor ligger Ragnhilds bestefar, den berømte grafikeren Terje Grøstad, sitt galleri. 

Om noen uker blir det liv på tunet. 18.–24. juni holder Ragnhild en ukes modelleringskurs i såkalt applikasjonssminke – litt forenklet fortalt; modellering av masker.

– Må se ekte ut

Hun har nok av erfaring. I tillegg til å ha laget masker til gobliner og annet til de tre siste Harry Potter-filmene, har hun også jobbet med effekter og masker på filmer som «Prometheus", "Knerten og Lillebror", "Guardians of the Galaxy", "Snow white and the Huntsman", et år på Madame Tussauds voksmuseum i London og mye annet. 

– Det blir ei intensiv uke med sju timer hver dag og fullt fokus når vi modellerer. Alle får tildelt et ansikt avstøpt i gips til å jobbe på, utstyr og spesialplastelina som vi bruker i filmbransjen. Om folk vil lage masker til troll eller monster bestemmer de selv. Jeg vil være hands on i undervisningen og forhåpentligvis lære bort en del triks som jeg selv har brukt lang tid på å lære meg.

 

Kurslederen setter høye mål for deltakerne.

– Maskene må se ekte og organiske ut for at folk skal kunne tro på det. I filmene limes de på ansiktet og blendes inn. Gjør du en liten feil så legger folk merke til det med en gang. Når du jobber med hyperrealisme gjelder det å skjønne hvor du kan forenkle og hvor du må være detaljert, sier Ragnhild, som nylig har fått i oppdrag å modellere til filmen «Askeladden 2". 

Eksotiske dager

Etter over ti års erfaring mener Ragnhild det er visse triks hun kan lære bort.

– Fordelen er vel at jeg har jobbet med utrolig mange dyktige folk, folk som er mye dyktigere enn meg. De kalte meg vampyren, smiler hun, og forklarer:

– Jeg hang over skuldrene for å se hva de dreiv med. Jeg tok til med meg en del tips.

Kurset skal ikke bare være knallhard læring. Deltakerne skal bo i anneks og stabbur på tunet like ved atelieret. Her får de mat og muligheten til å se seg om i Flatdal.

– Planen er at vi skal kose oss skikkelig. Det blir en egen kokk og forhåpentligvis actionfylt og sosialt samvær med muligheter for fjellturer og mye annet gøy.

Trenger sju stykker

Det er allerede kommet påmeldinger, men det er fremdeles plass til mange flere. For at alt skal gå rundt må hun ha minimum sju påmeldte.

– Folk kan selvsagt bo privat også, men ideen med at alle bor her fikk jeg fra et kurs jeg og pappa var på i Firenze. Det skal være mulig å slappe av mellom slaga. Du kan være sosial sammen med de andre eller bare slappe av på egen hånd. Når vi er sammen på denne måten blir læringskurven ekstra bratt, sier hun.

På Galleri Grøstad er det fremdeles mye liv, sju år etter at Terje gikk bort. I kjelleren holder barnebarnet Ånund Versto til, mens de andre barnebarna, Ragnhild og Zacharias Grøstad også bruker atelieret som arbeidssted innimellom. Terjes enke, Synnøve, gleder seg til det kommer kursdeltakere til Flatdal.

– Vet du hva jeg forlanger? at de skal komme inn og hilse på meg og det skal være helt gratis, smiler Synnøve.