Utforsker USA – tråkk for tråkk

GUTTA PÅ TUR: David Johansen fra Dalen og Dag Larsen fra Rauland ved  havneområdet i Duluth. Lake Superior i bakgrunnen.

GUTTA PÅ TUR: David Johansen fra Dalen og Dag Larsen fra Rauland ved havneområdet i Duluth. Lake Superior i bakgrunnen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Dag Larsen og David Johansen tok flyet til New York i mars, med et mål om å nå Vancouver i Canada. Med sykkel som transportmiddel går det ikke i ekspressfart. – Vi lever litt som to farende fanter, sier Larsen, som regner med å være framme rundt 24. juni. 

DEL

Man kan trygt si at de to lærerne fra Telemark har tatt en time out fra hverdagen hjemme i Norge. Denne våren består arbeidsdagen deres hovedsakelig av å forflytte seg på hver sin sykkel gjennom den nordligste delen av USA. Med telt og primus i bagasjen og norgesflagget godt synlig har syklistene havnet i både uventede og morsomme situasjoner.

De har sittet værfaste i snøstorm, tjent penger som snømåkere og truffet et knippe fargerike personer, inkludert et tidligere medlem av Guns N' Roses.

Norske røtter

Når TA ringer Dag Larsen fra Rauland, er duoen framme ved Fargo i Nord-Dakota.

– Nå er vi liksom i Norge, sier syklisten spøkefullt og sikter til at delstaten kan skilte med en del norskættede innbyggere.

– Vi bor hos en eldre mann, en 72 år gammel historieprofessor. Han er tre fjerdedels svensk og en fjerdedel norsk. Gerald heter han, en veldig hyggelig fyr. Man ramler inn i ulike situasjoner og tilfeldigheter når man er ute på en tur som dette, forklarer Dag Larsen, som ble tipset om mannen med de skandinaviske røttene da de besøkte en lokal pub. Dermed fikk de husly og et nytt bekjentskap.

5800 kilometer

Dag Larsen kan melde at formen er på topp etter 3150 kilometer på sykkelsetet. Når turen er ferdig regner de med å ha tilbakelagt cirka 5800 kilometer. Det tilsvarer én åttendedel av jordas omkrets, opplyser han. Men hvorfor legge ut på en slik reise på to hjul?

– For mitt vedkommende startet det med at jeg syklet fra Rauland til Budapest sammen med min datter. Da våknet «sykkelgenet» mitt, svarer Dag Larsen.

Han har for tida en datter som er utvekslingselev i Squamish i Canada. Henne skal de besøke når de nærmer seg sluttdestinasjonen.

I GODT DRIV: Det har ikke vært mange motbakkene så langt. Når folk oppdager to langhårede, skjeggete karer med sykler og norsk flagg, blir de gjerne nysgjerrige.

I GODT DRIV: Det har ikke vært mange motbakkene så langt. Når folk oppdager to langhårede, skjeggete karer med sykler og norsk flagg, blir de gjerne nysgjerrige. Foto:

– Vi sykler gjennom senvinter og tidlig vår, men det er mye kaldere enn normalt her, rapporterer Larsen videre.

De er kledd og utstyrt omtrent som om de skulle på en ukestur i den norske fjellheimen på denne årstida. En vesentlig forskjell er at de hittil ikke har vært borti en eneste ordentlig bratt bakke.

– Det gikk litt oppover etter New York, men sammenlignet med Norge er det paddeflatt her.

Men vær og føreforhold spiller inn også i USA. Syklistene var framme ved Hudson River rundt 12. og 13. mars, da snøstorm rammet dem og innbyggerne i området.

Tusen dollar for måking

– Da satt vi snøfaste i fire dager. Det kom 70-80 centimeter i løpet av 24 timer, sier Dag Larsen, som er overrasket over hvor kaldt og snørikt det har vært «over there» i år. De har syklet gjennom mer regn og snø enn sol hittil, og hatt mer motvind enn medvind, ettersom de sykler mot vest.

Under uværet hjalp nordmennene amerikanerne med å skuffe vekk snø.

– Vi tok oss arbeid som profesjonelle snømåkere og tjente tusen dollar, flirer Dag Larsen. 600 dollar i lønn og resten i form av tips. 

Men det er ikke bare amerikanernes tipsvilje som imponerer. Han er positivt overrasket over hvor behagelig det er å sykle i trafikken i USA. Før de dro ble de advart. Dere er gærne som skal sykle i bilens hjemland, fikk de høre av andre.

– Men det er mye, mye bedre å sykle her enn hjemme i Norge. Ja, det er bredere veier og større veiskulder, men sjåførene viser også mer hensyn. Det oppleves trygt å sykle.

Verken han eller David Johansen fra Dalen har vært i USA før. Nå navigerer de seg fra delstat til destat ved hjelp av gode kart. I drøyt to uker hadde de også følge av en dansk venn, Benny Gøbel. Motvindsekspert, ifølge Larsen. Da møtte de en bekjent i USA og tok en avstikker til Chicago. 70 mil og sju timer i bil.

– Det hadde vel tatt åtte-ni dager på sykkel, kommenterer Dag Larsen.

Tidsbegrepet er noe han ofte filosoferer over, spesielt når han er ute og flyr. Da er det vanskelig å fatte hvilke avstander han tilbakelegger.

– Men når man sykler henger tankene med, konstaterer han.

RESTITUERING: Reisefølget nyter en øl i sola på Upper Peninsula i Michigan: F.v. Dag Larsen, Benny Gøbel og David Johansen.

RESTITUERING: Reisefølget nyter en øl i sola på Upper Peninsula i Michigan: F.v. Dag Larsen, Benny Gøbel og David Johansen. Foto:

Og er det noe sykkelturistene har erfart, så er det at USA er svært og at det er langt mellom byene. Det er mye «tomrom» å tråkke gjennom, og det gjelder å planlegge etappene på de øde strekningene. De hviler hver femte eller sjette dag, og nå venter Nord-Dakota. Også det har de blitt advart mot.

– Det skjer ingenting der, det er helt flatt og mye motvind, men det høres alltid verre ut enn det er i virkeligheten, trøster Dag Larsen seg med.

Overraskelser

Kameratene har delt bilder fra turen med venner på Facebook, men Larsen legger til at sosiale medier lyver.

– Det vi legger ut fra turen er høydepunkter, men i virkeligheten skjer det jo ikke ting hele tida. Det er mye monotoni. Det er litt som å være på jobb. Vi tråkker, spiser og sover, og så kommer det noen høydepunkter i tillegg. Men det hele oppleves som sorgløst.

Høydepunktene innebærer gjerne møter med mennesker, som da gutta traff igjen Dags amerikanske kompis fra folkehøyskoletiden. Han bor i Minnesota, og tre dager unna Duluth begynte de å kjøre mot hverandre på henholdsvis sykler og i bil. Plutselig møttes de på veien, og etter 28 år var tonen like god. Telemarkingene har videre hengt med kunstneren Terry Wilcox og møtt Tommy Stinson, tidligere bassist i Guns N' Roses.

– Han ga oss en nyutgivelse som heter «Everything Could Happen». Det passer fint på vår tur.

Artikkeltags