YouTube-stjernen Dennis Vareide fra Bamble krever 130 000 kroner i oppreisning og et tilsvarende beløp i saksomkostninger av 19-åringen, som driver en mindre kanal på samme nettsted.

I tre videoer i høst kom 19-åringen med anklager om at Vareide hadde begått flere lovbrudd.

19-åringen selv framstiller seg som en vaktbikkje som vil avsløre maktmisbruk begått av kjente youtubere, ispedd satire. Men Vareides advokat Jon Wessel-Aas var ikke nådig i sitt sluttinnlegg i Oslo tingrett fredag. Han kaller innholdet på mannens YouTube-kanal for et makkverk.

– Ren sjikane

Advokaten viste til at 19-åringen har videreformidlet grove anklager fra anonyme kilder som han ikke var i stand til å føre bevis for. Han har strøket i kildekritikk og ikke gitt Vareide mulighet til samtidig imøtegåelse, ifølge advokaten.

– Formen vil jeg karakterisere som ren sjikane, fortsatte Wessel-Aas, som mener 19-åringen bidrar til at det spres «gift» på sosiale medier.

– Det er viktig å sende et signal. Skal man være vaktbikkje, får man følge reglene for vaktbikkjer og ikke være vill vest cowboy, sa han.

Den saksøkte, som stilte uten advokat, er uenig. Han mente det var meningsløst å be om tilsvar fra Vareide, som han hevder «boikotter» kanalen hans.

Vareide, som er den ene halvdelen av YouTube-duoen Prebz og Dennis, kalte 19-åringens videoer for patetiske og avviste alle påstandene.

– Overrasket

Etter en dag i retten, der Wessel-Aas hadde gått gjennom gjeldende regler og rettspraksis, innrømmer 19-åringen at han har lært noe.

– Jeg er blitt ganske overrasket over hvor lite som skal til for at det skal være krenkende. En litt spiss og stygg instagram-kommentar kan faktisk få deg dømt, sier han til NTB.

Likevel vil han fortsette med samme type videoer i den såkalte exposed-sjangeren.

– Jeg er nødt til å tenke mye mer på jussen, medgir han.

Verken vitner eller bevis

19-åringen førte ingen vitner i retten, og la heller ikke fram noen bevis. I videoene baserer han seg på hva andre har fortalt ham og viser fram skypesamtaler og meldinger som han mener skal underbygge påstandene.

Han er forberedt på at han vil tape saken, og viser til at han ikke hadde advokat. Han opplyste i retten at han er uten inntekt og formue og derfor ikke i stand til å betale noe dersom han skulle bli dømt.

Dommer Kim Heger stilte 19-åringen mange spørsmål underveis, om både kildegrunnlag og hensikten med videoene.

– Får konsekvenser

Vareide håper en dom skal sende et signal om at det er grenser for hva som er greit på YouTube.

– Ikke alle skjønner at dette har konsekvenser for virkeligheten. Men dette har åpenbare konsekvenser for meg og mitt arbeid og ting jeg gjør utenfor YouTube, venner og familie, sier Vareide til NTB.

Den første videoen med anklager mot Vareide, ble lagt ut omtrent samtidig med at en film om suksessduoen hadde premiere i august i fjor.

Vareide fortalte at han var redd for at kinosjefer ville ta filmen av lerretet dersom anklagene kom ut i tradisjonelle medier, og at han derfor valgte ikke å gå ut mot anklagene umiddelbart.

Videoene er sett titusenvis av ganger og ligger fortsatt ute.