Satte pris på mange

Leder av hovedutvalget for kultur, Tone Berge Hansen, delte ut folkehelseprisen til Elisabeth Haugen, Bø Frivilligsentral og Elena Dahl og Arnfinn Hansen fra Mental Helse Ungdom Telemark.

Leder av hovedutvalget for kultur, Tone Berge Hansen, delte ut folkehelseprisen til Elisabeth Haugen, Bø Frivilligsentral og Elena Dahl og Arnfinn Hansen fra Mental Helse Ungdom Telemark. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKINNARBU: I tillegg til Telemark fylkes kulturpris ble det delt ut en rekke andre priser og stipend for 2016 på fylkestinget ondag kveld.

DEL

Kunststipend er delt ut til Verena Winckelmann, Amalie Kasin-Lerstang og Jannicke Irwin Abrahamsen. Husflidstipend er delt ut til Mari Fallet Mosand. Folkehelsepris er delt ut til Bø Frivilligsentral og Mental Helse Ungdom Grenland. Toppidrettstipend er delt ut til Even Kristofersen, Ida Eikeng, Snorre Holtan Løken, Ellen Solli og Syver Westgaard Wærsted. De fem idrettsutøverne mottar et stipend på 40 000 kroner hver.

Kunststipend

Verena Winckelmann er billedkunstner som arbeider med fotografi. Hun arbeider med foto-serier, og har gitt ut flere fotobøker. Fotoserien Fathers stilles ut på Museet for samtidskunst/Nasjonalmuseet nå i vår som del av utstillingen SNAP. Hun arbeider nå med en fotoprosjekt om et fengsel i Trøndelag, og ønsker gjennom dette å reflektere rundt spørsmål knyttet til det å være innenfor og utenfor. Prosjektet skal stilles ut på Spriten kunsthall i 2018, og hun skal da samtidig ha workshop for ungdom. Hun ønsker å bruke kunstnerstipendet til å arbeide med fotoprosjektet Helter av Telemark, som omhandler mannen, mannsrollen og mannens forhold til egen kropp. Verena flyttet nylig hjem til Skien etter å ha vært bosatt i Oslo i mange år, og bidrar til fylkets kulturmiljø blant annet som formidler i Den kulturelle skolesekken. Hun er en av billedkunstnerne i Telemark som gjør seg bemerket også nasjonalt.

Jannicke Irwin Abrahamsen er utdannet danser og pedagog ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling Statens balletthøgskole, og har undervist i dans siden 1997. Hun har også arbeidet som danser, skuespiller og sanger ved ulike teatre i perioden 1991-2010. Siden 2009 har hun arbeidet aktivt for kulturmiljøet i Telemark, og produsert, regissert, koreografert og utarbeidet manus for fire store musikalproduksjoner for barn og unge. Hun vil bruke stipendet til å kunne reise til London for å se relevante forestillinger. For å kunne fortsette arbeidet med barn og unge trenger hun å holde seg faglig oppdatert, og å følge med på hva som skjer på feltet andre steder. Hun ønsker også å arbeide videre med en idé som omhandler dans og bevegelse kombinert med sang og musikk for barn. Dette arbeidet skal resultere i en barneforestilling i samarbeid med en musiker. Janicke er en ressurs i Telemark når det gjelder talentutvikling for barn og unge.

Amalie Kasin-Lerstang er forfatter og er oppvokst på Notodden og for tiden bosatt i Oslo. Hun fikk Tarjei Vesaas´ debutantpris for boka Europa, og har blant annet skrevet et teatermanus i samarbeid med Notodden barne- og ungdomsteater og vært redaktør for magasinet Fanfare. Hun arbeider nå med en diktsamling om Notoddens industrihistorie med arbeidstittel Hydro. Diktsamlingen omhandler en bys storhetstid og fall, og ønsker å undersøke hvordan vi tar vare på våre medmennesker gjennom en enkelt bys historie. Diktsamlingen omhandler byens historie fra industrieventyret og fram til i dag, hvor mange forbinder byen med rånere og høy arbeidsledighet. Hva skjedde på veien? Boka skal utgis på Cappelen Damm. Hun vil bruke stipendet for å frigjøre arbeidstid våren og sommeren 2017. Dette for å kunne oppholde seg på Notodden en lengre periode for å gjøre research og ferdigstille utgivelsen. Hun er i dialog med Industriarbeidermuseet på Rjukan, og hun ønsker også å samarbeide med Notodden historielag, Bok- og blueshuset og arbeidere som jobbet på Hydro og Tinfos jernverk da disse fortsatt holdt til på Notodden. Den kommende utgivelsen til Amalie er relevant og spennende.

Husflidstipend

Mari Fallet Mosand er ung, i etableringsfasen, arbeider med tre og er opptatt av nærhet til materialene. Hun lager brukskunst; både redskaper i tre og stoler. Det dreier seg om flere typer stoler, og hun benytter en krevende teknikk der treet sammenføyes når det tørker. Hun ønsker også å videreutvikle noen av stolene i en ny og mer skulpturell retning. Juryen mener at hun svarer til kriteriene for ordningen ved at hun både arbeider tradisjonelt og arbeider med å fornye deler av tradisjonen.

Folkehelsepris

Mental helse Ungdom Grenland er en relativt nyetablert medlemsbasert interessepolitisk brukerorganisasjon med vedtektsfestet formål om at alle barn og unge skal ha en best mulig psykisk helse. De har hver uke treff på Meierigården ungdomskulturhus. Organisasjonen er åpen for alle barn og unge med interesse for psykisk helse, uavhengig av om de har psykiske plager eller ikke. Mestring fremmes ved at medlemmene selv tar ansvar for aktiviteter De vektlegger at det ikke er resultatet av prosessen som er målet, men prosessen i seg selv.

Aktivitetene skaper engasjement og kompetanse og bidrar til at ungdommer med psykiske plager har et alternativ til isolasjon og passivitet. Laget er en aktiv samfunnsaktør og har brukerrepresentanter i to ulike fora for å fremme tiltak for god psykisk helse blant barn og unge. Gjennom likepersonsarbeid, erfaringsutveksling og aktiviteter har organisasjonen både forebyggende og rehabiliterende formål.

Tall fra «Ung i Telemark 2015» og «Folkehelse i Telemark 2016» viser at stadig flere ungdommer har psykiske plager. Det er derfor viktig at det finnes frivillige organisasjoner som både gir et tilbud til ungdommer med psykiske vanskar og fremmer deres interesser i det offentlige rom.

Bø Frivilligsentral har helt siden starten i 2000 vært en god møteplass for folk i alle aldre. Tilbudene legges opp i samarbeid med brukerne. Nøkkelord er inkludering, engasjement, aktivisering, tilrettelegging og mestring. Blant tiltakene kan nevnes Møteplassen for barn og unge hver uke hele skoleåret. Her kommer rundt 45 barn frå 5.-7. klasse. Barna får utfordringer slik at alle har mulighet for å oppleve mestring og lekbaserte konkurranser, der alle har lik mulighet for å vinne. Selvaktiverende utstyr fremmer fysisk utfolding.

Andre tilbud er utstyrsbank med gratis utlån av fritidsutstyr, leksehjelp for fremmedspråklige, diskotek for personer med psykisk utviklingshemming, matutkjøring og praktisk hjelp til hjemmet, Barnas Dag og kafé, samt utleie av lokaler til sosiale treff.

Gjennom frivilligsentralene skapes det sosial kontakt. Et overordna mål er at sentralene skal skape sosiale nettverk som gir tillit og trygghet, og som gir hjelp til hverdagen gjennom oppgaver og fellesskap. Bø Frivilligsentral bidrar med disse tiltakene til å redusere innbyggernes ensomhet, psykososiale problemer og isolasjon.

Vi meiner de nominerte kandidatene oppfyller kriteriene for tildeling av årets pris. Årets pris har temaet psykisk helse i et folkehelseperspektiv, med særleg fokus på frivillige organisasjoner som gjennomfører tiltak for barn, unge og risikogrupper.

De to vinnerne deler premien på til sammen 50 000 kroner.

Toppidrettstipend

Maja Foss Five og Knut Duesund delte ut toppidrettsstipend til Snorre Holtan Løken, Ellen Solli og Syver Westgaard Wærsted. Even Kristoffersen og Ida Eikeng var ikke til stede.

Maja Foss Five og Knut Duesund delte ut toppidrettsstipend til Snorre Holtan Løken, Ellen Solli og Syver Westgaard Wærsted. Even Kristoffersen og Ida Eikeng var ikke til stede. Foto:

 

Even Kristoffersen er 19 år og driver med langrenn. Han representerer Kragerø IF Ski og er utøver på Team Telemark. Even har tatt bronsemedalje i NM, flere topplasseringer i Norgescup og NM i 2016 sesongen. Han gikk også inn til 4. plass i Skandinavisk Cup hvor han kjempet mot flere rutinerte verdenscupløpere, dette var hans første forsøk i internasjonal konkurranse. Hans langsiktige mål er å kunne representere Norge i OL og VM på ski.

Ida Eikeng er 17 år og driver med mangekamp, korthekk og sprint i Urædd friidrett. Hun har også blitt tatt ut på Team Telemark i regi av Telemark Friidrettskrets. Ida har det siste året slått aldersrekordene som Ezinne Okparaebo hadde på 100 og 200 meter sprint. Ida står med mange gode resultater nasjonalt og internasjonalt denne sesongen. Hun tok blant annet en sterk 4. plass i junior-EM U18 på 100m hekk. For 2017 sesongen har hun satt seg mål om å kvalifisere seg til U20 EM og havne på pallen i mangekamp NM.

Snorre Holtan Løken er 22 år og driver med Friidrett, mellomdistanse i Herkules Friidrett og IK Tjalve. Snorre har i år løpt seg inn til seier i Senior NM på 1500m, og seier i Junior NM på 3000m hinder og 1500m. Snorre har den syvende beste 1500m tiden i Norge og har den nest raskeste tiden på 3000m i klassen U23-Europa. Hans ønsker for neste sesong er å forsvare NM-tittelen på 1500m, men det store målet er VM i London. De langsiktige målene til Snorre er EM i 2018 og OL i 2020.

Ellen Solli er 20 år og driver med Taekwondo i Porsgrunn Taekwondo klubb. Hun har 2. Dan sort belte, og er i dag blant klubbens ivrigste og dyktigste elev og instruktør. Ellen er en del av NTN’s Senior damelandslag og har deltatt både i EM og VM. Hun vant også NM i sin vektklasse i sparring dette året, som befestet sin plass i landslagssammenheng. Hennes mål videre er å oppnå pallplass i EM i Bulgaria og VM i Irland.

Syver Westgaard Wærsted er 20 år og driver med Landeveissykling i Grenland Sykleklubb og er en del av Team Uno-x Hydrogen Development team. Sesongen 2016 var hans første år som kontinentalrytter. Han vant Scandinavian Race (UCI ritt) i Uppsala, ble tatt ut på U23 landslaget og kjørte Tour of Norway hvor de tok en sterk 3. plass i NM lagtempo for Grenland Sykleklubb. Hans mål for 2017 sesongen er å ta minst 1 UCI seier, ha en fast rolle på U23 landslaget og vinne VM i Bergen 2017.

Artikkeltags