Åtte unge skuespillere i Porsgrunn amatørteater øvde tirsdag kveld på Bjørg Viks teaterstykke «Hurra, det ble en pike» – et spill om kjekke gutter og snille jenter.

Inspirasjon

– Stykket ble skrevet til Porsgrunn amatørteater i 1974, forklarer Lars Vik. Han hadde en av hovedrollene i sin mors stykke. Tor Arne Ursin og Anders Vangen hadde også roller i oppsetningen den gangen.

– Vi var 13 og 14 år, sier Ursin.

– Da jeg var liten, kan jeg huske at min mor skrev denne kjønnsrollekollasjen på hytta på Bjønnes. Det var en spesiell opplevelse å spille stykket, for på denne tiden skjøt kvinnebevegelsen fart i Norge, forklarer Vik, som husker hvordan morens teaterstykke førte til heftig debatt.

– Jeg tror vi kan si at Grenland friteater ble dannet som følge av «Hurra, det ble en pike».

41 år senere ...

Mathias Hansen fra Porsgrunn amatørteater skal spille en av de to førstegangsfedrene i stykket, der sykepleieren kommer med det glade budskapet at han har fått en velskapt gutt. Dette skaper jubel.

– Jeg håper du tar dette med fatning, sier sykepleieren til den andre faren.

– Men du fikk en pike. Det kan gå bedre neste gang, trøster hun far nummer to.

På festforestillingen til Bjørg Viks 80-års dag, øver de unge skuespillerne inn fire scener fra teaterstykket. – Sov Dukkelise, sov og bli stor, og mens du sover styrer din bror, planlegger veier, bygger bedrift. Sov Dukkelise, sov og bli gift, synger ungdommene.

– Hva synes dere om teksten i stykket?

– Det er veldig provoserende og rart at det var skuffende å få en jente, er de unge enige om.

Henger igjen

Mathias Hansen, som spiller historielærer i en av scenene, synes det er utrolig at det er så kort tid siden at menn hadde mye større betydning enn kvinner.

– Fortsatt sier noen lærere at de vil ha tre sterke gutter til å hjelpe og bære. Det er en del som henger igjen, sier en av jentene.

Vil lese Vik

De åtte amatørskuespillerne er vant til å stå på stor scene, så den utsolgte festforestillingen i Ælvespeilet om en uke gruer de seg ikke til.

Pågangen til hyllesten av Bjørg Vik, gjør at Grenland friteater setter opp en ekstraforestilling på dagtid.

– Hva vet dere om Bjørg Vik?

– At hun er mora til Lars Vik. Og forfatter, svarer ungdommene.

– Jeg visste ikke hvem hun var før dette, innrømmer en av dem.

– Hun virker som en tøff kvinne, som turde å skrive om dette. Nå kan vi tenke oss å lese mer av Bjørg Vik, oppsummerer jentene.