Heiki Riipinen er en av de seks avgangsstudentene som står bak produksjonen «Stop Being Poor». Kollektivet ble nylig tildelt prisen for beste regi under festivalen som gikk av stabelen på Thalia Theater i Hamburg. I tillegg til heder og ære, vant gruppa 10 000 euro i produksjonsstøtte.

– Ja, vi ble mildt sagt tatt på senga, innrømmer 25-åringen.

– Vi trodde dette var en studentfestival, og var ikke helt klar over at det også var en type markedsplass, smiler de nyutdannede skuespilleren.

Gjengen dro til Tyskland, spilte forestillingen og vant. Nå opplever kollektivet interesse fra store, statlige teatre i Tyskland som ønsker samarbeid, og skoler som ønsker at nordmennene skal undervise der.

Visuelt og intenst

Heiki er vokst opp i Siljan, og har bodd både i Porsgrunn og Skien. Han har også bakgrunn fra dramalinja ved Skien videregående skole og flere lokale teateroppdrag.

Heiki Riipinen og hans medstudenter ble med i konkurransen fordi Akademi for scenekunst ble invitert til festivalen. Årets tema var rom, og akademiet i Fredrikstad har sterk fokus på scenografi.

Hvert år inviteres de tolv offentlige teaterutdanningene for regi og skuespill i Tyskland, Østerrike og Sveits til å sende sine beste studentproduksjoner til festivalen Körber Studio Junge Regie. I tillegg inviteres en utdanningsinstitusjon fra et annet, ikke tysktalende europeisk land. Juryen karakteriserte stykket til de seks nordmennene som et sterkt, kollektivt arbeid med et intelligent tema, flotte visuelle uttrykk, intense skuespillere og god scenografi.

- Spennende

Heiki Riipinen har ikke full oversikt over hvordan resten av året blir. Han har noen engasjementer i Norge framover, men fra senhøsten av blir det en del jobbing i Tyskland. Det kan bli spennende, fordi «tysk teater er sin egen greie», som han uttrykker det. Mens de norske avgangselevene er vant til å jobbe kollektivt, med flat struktur og ironisk nok uten én regissør, har tysk teater et eget system og estetikk, hevder Heiki.

– Det blir spennende å se hvordan vi skal løse det, sier han.