Når Suoni fyller år, skal det høres over hele byen

SKIEN: Når byens beste orkester jubilerer, slår de på stortromma så det ljomer over hele by´n!

DEL

Det blir bok og det blir mer musikk enn aldri før når Suoni markerer 125 år i år.

Torsdag inviterte de presse og samarbeidspartnere til en aldri så liten seanse om bord i MS Victoria for å fortelle om årets planer. Dirigent Øyvind Strand stilte i mørk dress, og Arnold Nomme stilte i sin stramme uniform, det ble servert kaker, wienerbrød og kaffe.

Suoni på Kanalen

Suoni på Kanalen er ett av årets høydepunkt hvor orkesteret reiser med Victoria opp til Kviteseid og leverer full musikk hele veien.

– Man har jo opplevd musikk langs kanalen tidligere hvor vi har stått på land, men denne gangen er det de på land som får mulighet til å oppleve musikken fra båten. Kommer det mye folk, tar vi oss god tid, om ikke bare brenner vi videre, spøker Øyvind Strand, og forteller vider om årets planer for korpset.

Legger fra kai før sesong

I 2015 markerte de 120 årsjubileet med konsert på Gaustatoppen, i år blir det å markere de 125 på Telemarkskanalen.

– Vi må gjøre det litt skikkelig. Da vi var på Gaustatoppen var det ganske spesielt, vi hadde drone som filmet oss, og da den suste over der, var det jo nesten som å være med i en James Bond-film, smiler Strand, og sier de er veldig takknemlig for at Skien Dalen Skibsselskap stiller opp allerede før sesongstart.

– Klart vi stiller på opp på sånt, smiler kaptein Arnold Numme, som legger fra kai i Hjellen med Suoni allerede 9. mai.

Begivenhetsrikt år

Suoni har årlig seks faste konserter, men i år blir det mer.

4. Februar blir det kirkekonsert hvor bestillingsverket «Himmelborg» av Øyvind Strand skal framføres i forbindelse med Skien kirkes jubileum. 14. mars blir det Promenadekonsert i Ibsenhuset, det blir påskekonsert i april før kanalkonserten 9. mai. 16. mai går Suoni på byen, og enda mer skal det skje utover året.

Før jul kommer også Tore Tveits bok som tar for seg Suonis historie helt fra den spede start i 1895.

– Da er julegaven for i år redda, konkluderer Strand.

Tore Tveit med bok

Det har vært spennende å dypdykke ned i en så rik historie, forteller forfatter Tore Tveit.

– Jeg har tatt for meg folkene og livet innad i Suoni. Jeg har både ledd og grått, forteller Tveit, som sier han har funnet mange gode historier som har vært verd å ta tak i.

– Det har vært en imponerende reise fra et orkester som er profesjonelt i alle ledd, og egentlig kunne jeg vel ha skrevet tre bøker om Suoni og én om Øyvind Strand alene, men det får bli med denne nå, sier Tveit, som følger Suoni så langt utover året som mulig for å få med mest mulig fra jubileumsåret.

Boka vil etter planen være klar i november.

Artikkeltags