– Vi har aldri gjort noe som dette før, sa elevene som fikk prøve seg sammen med Odd Fredrik Heiberg i atelieret hans på Spriten.

De storkoste seg og fikk frie tøyler og blanke ark.

Elever fra hele kommunen

I 12 dager har 600 elever fra hele Skien fått være tett på en kunstner i Spriten kunsthall. I 10 år har Skien kommune og Den kulturelle skolesekken hatt opplegget med samarbeid mellom elever og kunstnere.

Tom-Erik Lønnerød har også hatt annerledes dager, med besøk fra elever fra 9. trinn i hele kommunen.

– Vi lar de få innsikt i hvordan en kunstner arbeider. De fleste har kunnskap om hva en lærer, en lege og hva en politimann gjør i sin hverdag, men ikke alle har like stor innsikt i hva en kunstner driver med. Og hva er egentlig et atelier? spør Tom-Erik Lønnerød.

Blanke ark hos Heiberg

Mens Tuva Gonsholt lot elevene dekorere glassflasker, inviterte kunstnerduoen Bettina og Simon, som har fått Skien kommunes kunstnerstipend inn til lek med lyd og bilde.

Odd Fredrik H. Heiberg inviterte elevene opp i atelieret sitt og delte ut blanke ark.

– Det er ikke så enkelt å drive som kunstner. Du kan ha kunstnerisk suksess og ha solgt bilder til Nasjonalgalleriet, likevel kan det være vanskelig å overleve som kunstner, fortalte Heiberg, mens han delt ut ark til elevene.

– Blir friere

Alle tegnet litt på arket fram til kunstneren sa stopp, så leverte de arket til sidemann og fortsatte og male på det. Til slutt ble det et kunstverk som alle tok del i, delt ære og delt ansvar.

– Å gjøre det på denne måten er en fin erfaring som man tar med seg videre. Når en ikke tar det fulle ansvaret for resultatet blir man friere og det kan være lettere å få til noe, sier Heiberg, som fikk mange og varierte verk fra elevene.